tisdag, juli 17

Apple Pay – betalninglösning och säkerhet

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Med lanseringen av iOS 8.1 startade Apple en egen mobila betaltjänst Apple Pay som gör det enkelt att betala i affärer och appar på ett säkert sätt. Det är en betaltjänst som integreras i det ursprungliga programmet iPhone 6. Mer än en miljon butiker accepterar den här typen av betalning. Initialt är tekniken bara tillgänglig i USA, Storbritannien, Kanada och Australien.

Biometri
Apple använder mobila tekniker som tillåter NFC-betalningar och fingeravtrycksensor som använder touch-ID vilket är en kombination av fingerscanning och kontaktlös betalning. Tyvärr är tekniken med fingeravtryck relativt enkel att förfalska. Betalningarna kan också var interna från iPad och iPhone.

 

Så här aktiveras Apple Pay – hur tekniken fungerar
Med Apple kommer att betala på snabbköp och bensinstationer kontant och med fingeravtryck. De första enheter som stöder Apple Pay är iPhone 6 och iPhone 6 Plus, IPad 2. iPad mini 3 Air har en nedbantad version av Apple Pay, som kan användas för online betalningar när man kör appar.

Apple Pay finns i dagsläget bara i USA
Lansering av Apple Pay var måndagen den 20 oktober i USA men andra länder kommer att följa efter. Att man riktar in sig på den amerikanska publiken är tydligt eftersom en av de första piloterna som använder tjänsten är den amerikanska baseboll-ligan – MLB World Series. Några av de största detaljister och finansiella institutioner i världen är ivriga att anamma den nya betalningstjänsten. Företag som börjat använda Apple Pay är Wells Fargo, American Express, Bank of America, Chase, American Eagle, Toys ”R” Us, Nike, Duane Reade och Walgreens. Wells Fargo ger kunder 20 dollar i kredit för att pröva Apple betalning.

Den mobila betaltjänsten fungerar på samma sätt som Google Wallet och gör det möjligt för användare att effektivisera sin handel och onlineköp med iPhone 6, 6 Plus och Apple Watch.

Utanför USA finns Apple Pay gömd i inställningarna för iOS, men går att kolla på om du ändrar språk och region till USA. Då hittar du under inställningarna ett nytt menyalternativ ”Password & Pay Apple”.

Säkerhet i Apple Pay
Betalkort kan läggas till Apple Pay genom att ta ett foto av kortet, och låta en enhet för att använda optisk teckenigenkänning över bilden för att fylla ut det långa kortnummret, expire datum och andra detaljer. Dessa siffror kan skrivas in manuellt, så man behöver inte fysisk tillgång till ett kort.
Läs mer om säkerheten i Apple Pay

 

Share.

About Author

Vår ambition med onllinepengar.se är att bli Sveriges ledande blogg kring information om Fintech, online betalningar och finansiella tjänster. På onlinepengar skriver vi om de nya affärsmodellerna i det digitala samhället, mobila betalningar, blockchains och digitala valutor som Bitcoin, Litecoin och Ethereum.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.