söndag, november 19

Bankcheferna, centralbankschefer och ekonomer som uttalar sig om Bitcoin

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Olika tyngre bankchefer och centralbankschefer tvingas mer eller mindre att uttala sig om Bitcoin i olika sammanhang den senaste månaden. Det är naturligtvis en känslig fråga och de får säkert utstå kritik från sina kundern, då Bitcoin kursen på ett år stigit med 842%, det finns få investeringar som ger en sådan bra avkastning.

JP Morgans VDJP Morgan Jamie Dimon
JP Morgans VD Jamie Dimon var en av de första som offentligt gick ut och kritiserade Bitcoin och sa att det var en bubbla som inte kommer hålla väl utan krascha. Dimon jämförde Bitcoin med den berömda Tulpan bubblan och att anställda skulle få sparken om de handlade med Bitcoin. Hans uttalade kom ungefär samtidigt som Kineserna började strama åt handel på Bitcoin vilket innebar stora dropp på priset. Sedan dess har priset stigit kraftigt med över 50% och JP Morgan har fått kritik kring penningtvätt.

Goldman Sachs Lloyd Blankfein tvittrade3:e oktober 2017
Funderar fortfarande på #Bitcoin. Ingen slutsats – varken godkänna/avvisa. Vet att folk också var skeptisk när papper pengar ersatte guld.

Det finns rykten att Goldman Sachs kan ha en trading desk kring bitcoin enligt en artikel i Wall Street Journal.

 

Blackrock Larry Fink
”Relaterade till kryptovalutor, jag är en stor anhängare av potentialen i vad en kryptovaluta innebär. Man ser enorma möjligheter, men vad vi pratar om idag, det är mycket mer av en spekulativ plattform, där människor spekulerar på den.”
Källa: Bloomberg

 

Blackrock Global Head Mark Wiedman 3:e oktober 2017
Jag ser inte riktigt poängen med en bitcoin ETF … handelsprodukter som är svåra att komma åt. Om bitcoin någonsin är framgångsrika – och det är igen inte min grej men – jag skulle inte rekommendera den. Men om den lyckades, varför skulle du behöva en ETF för att komma åt den?”
Källa: Bloomberg

Gary Shilling
Finansanalytiker Gary Shilling kallar bitcoin en ”black box” och att han inte kommer att investera i den digitala valutan. Shilling som är ordförande i A. Gary Shilling & Company, bitcoin säger att ”alltför dålig transparans och komplicerat för honom att investera i”.

Ben Bernanke fd chef för Federal Reserve
“Bitcoin är ett försök att ersätta fiat pengar, regleringar och regeringar interventioner. Jag tror inte det kommer bli framgångsrikt.”

Milton Friedman förutspår Bitcoin 1999

En av världens mest kända ekonomer nobelpristagaren Milton Friedman förutspår Bitcoin redan 1999.

Läs mer

Centralbankschefer

centralbankenEuropeiska Central Banken:s vicechef Vitor Constancio september 2017
“Bitcoin är en sorts tulpan”… “Det är ett instrument för spekulation…men det är ingen valuta och vi ser den inte som ett hot mot central banks policys.”
Källa Reuters

Europeiska Central Banks chefen Mario Draghi
”Bitcoin är inte förbjuden eller upp till oss att reglera” och ”Kryptovalutor som bitcoin är inte mogna nog att regleras” och ”Kryptovalutor ska omfamnas med väldigt mycket uppmärksamhet kring dess potentiella risker.”

Brasilianska centralbankschefen Ilan Goldfajn
”The bitcoin is a financial asset with no ballast that people buy because they believe it will appreciate. That is a typical bubble or pyramid [scheme].”
Källa

Ryska centralbankschefen Sergei Shvetsov
”We consider all cryptocurrency derivatives to be a negative development on the Russian market and do not consider it possible to support it, and will even assume measures to restrict potential operations with such instruments made by the regulated part of the Russian market. Meanwhile, we assume efforts aimed at closing external websites that allow Russian citizens to acquire such assets together with the General Prosecutor’s Office.”
Källa

Share.

About Author

Vår ambition med onllinepengar.se är att bli Sveriges ledande blogg kring information om Fintech, online betalningar och finansiella tjänster. På onlinepengar skriver vi om de nya affärsmodellerna i det digitala samhället, mobila betalningar, blockchains och digitala valutor som Bitcoin, Litecoin och Ethereum.

Kommentera