söndag, november 19

Browsing: Blockchain

kryptopengar

Vad är blockchain? – Blockchain for dummies

Blockchain är världens ledande programvaruplattform som används bakom kryptovalutan bitcoin. Det är även känd som DLT – Distributed Ledger Technology vilket innebär att huvudboken är en delad post av information som underhålls och uppdateras av ett nätverk av datorer i stället för en central myndighet. Blockchain är skyddad och säkrade genom avancerad kryptografi.

Enkelt uttryckt är en blockchain en databas. Det är en ständigt växande databas av olika typer av data och det har även anmärkningsvärda egenskaper:

  • När data lagras i databasen, kan det aldrig ändras eller tas bort. Varje post i en blockchain är evig och permanent.
  • Det är inte någon enskild individ eller organisation som underhåller databasen. Det är en decentraliserad databas där alla har en kopia av databasen själva.

I stort sett är blockchain ett utspritt informationssystem som samlar händelser i block som bygger på varandra kronologiskt; A-> B -> C -> D.

Det är inga problem att ändra något i det senaste blocket, men väljer man att försöka ändra något längre bak i tiden så blir alla efterföljande block invalidated och måste ändras. Exempelvis ändra block C måste även D ändras. eftersom många system har tillgång till samma block så kan det enkelt identifiera personer som försöker manipulera system och invalidera det försöket.

Blockchain Sverige

Nya branscher som Blochchain energy
Det finns flera branscher som man tror kommer påverkas av den här nya tekniken som banker, fastighetsmarkanden, energi marknnden.

Det traditionella sättet att dela affärsdokument är att skicka word-filer eller email mellan varandra men istället är det möjligt att ha en decentraliserad modell. Föreställ dig alla juridiska dokument som kan användas på det här sättet. Istället för att skicka dem till varandra, förlora vilken version de är, och att dukomenten inte är i synk med andra versionen kan man dela affärsdokument.

Blockchain wallet
Det finns mängder av wallets som är blochchain baserade. Exempelvis Coinbase där du kan köpa digitala valutor som Bitcoin, Ethereum och Litecoin.

Utvecklingen av blockchain

Stora konsortier utvecklar olika typer av grundläggande blockchains, alla med sina egna särdrag. Inte alla av dem kan användas i den finansiella sektorn.

Blockchain Blockchain
Vad är Blockchain?
0

Video som förklarar vad blockchain är för något. Genom att låta digital information distribueras men inte kopieras, skapar blockchain tekniken…