fredag, mars 23

Browsing: Blockchain

kryptopengar

Vad är blockchain? – Blockchain for dummies

Blockchain är inte en valuta och det är inte pengar utan det är en teknik
som kommer att förändra hur människor köper och säljer saker.

Det är säkrare, billigare och mycket mer tillförlitligare system än något betalningssystem som finns idag – inklusive kontanter, checkar och kreditkort. Blockchain tekniken är mycket flexibel och används bakom kryptovalutan bitcoin.

Blockchain använder en ”öppen huvudbok” som håller reda på alla transaktione liknande en gammaldags huvudbok som användes i butiker.
Det är även känd som DLT – Distributed Ledger Technology vilket innebär att huvudboken är en delad post av information som underhålls och uppdateras av ett nätverk av datorer i stället för en central myndighet. En öppen huvudbok är synlig för alla som är inblandade i en
transaktionerna. Köpare, säljare, tillsynsmyndigheter och alla som beviljats ​​tillgång kan se transaktionerna.

Dessutom har alla som är involverade i transaktionen en egen kopia
på sin dator, och alla kopior måste vara överens vilket
förhindrar stöld eller bedrägeri. Blockchain är skyddad och säkrade genom avancerad kryptografi.

Enkelt uttryckt är en blockchain en databas. Det är en ständigt växande databas av olika typer av data och det har även anmärkningsvärda egenskaper:

  • När data lagras i databasen, kan det aldrig ändras eller tas bort. Varje post i en blockchain är evig och permanent.
  • Det är inte någon enskild individ eller organisation som underhåller databasen. Det är en decentraliserad databas där alla har en kopia av databasen själva.

I stort sett är blockchain ett utspritt informationssystem som samlar händelser i block som bygger på varandra kronologiskt; A-> B -> C -> D.

Det är inga problem att ändra något i det senaste blocket, men väljer man att försöka ändra något längre bak i tiden så blir alla efterföljande block invalidated och måste ändras. Exempelvis ändra block C måste även D ändras. eftersom många system har tillgång till samma block så kan det enkelt identifiera personer som försöker manipulera system och invalidera det försöket.

Blockchain Sverige

Gissningsvis kommer vi få se flera blockchain experiment i Sverige.

Nya branscher som Blochchain energy

Snart kommer vi använda blockchain för att köpa en TV, en bil, konst eller ett hus. Vi kommer kunna använda det också för att köpa aktier, obligationer eller växla pengar.
Det finns flera branscher som man tror kommer påverkas av den här nya tekniken inte minst banker, fastighetsmarkanden, energi marknnden.

Det traditionella sättet att dela affärsdokument är att skicka word-filer eller email mellan varandra men istället är det möjligt att ha en decentraliserad modell. Föreställ dig alla juridiska dokument som kan användas på det här sättet. Istället för att skicka dem till varandra, förlora vilken version de är, och att dukomenten inte är i synk med andra versionen kan man dela affärsdokument.

Blockchain wallet
Det finns mängder av wallets som är blochchain baserade. Exempelvis Coinbase där du kan köpa digitala valutor som Bitcoin, Ethereum och Litecoin.

Utvecklingen av blockchain

Stora konsortier utvecklar olika typer av grundläggande blockchains, alla med sina egna särdrag. Inte alla av dem kan användas i den finansiella sektorn.

Blockchain Blockchain
Vad är Blockchain?
0

Video som förklarar vad blockchain är för något. Genom att låta digital information distribueras men inte kopieras, skapar blockchain tekniken…