onsdag, februari 21

Crowdfunding i Sverige

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Crowdfunding är ett sätt att få finansiering till olika projekt vilket sker över Internet. Vid crowd sale skapas försäljning utan en 3:e part.

Vad är Crowdfunding? Definition: Crowdfunding är det kollektiva arbetet där människor och nätverk använder sina pengar tillsammans, oftast via Internet, för att stödja projekt som initieras av andra personer eller organisationer. Genom den här typen av gräsrotsfinansiering skapas eget kapital till start-ups. Människor investera genom en webbplats i ett företag som inte ännu finns med på en fondbörs och får tillbaka aktier i företaget. Crowdfunding sker för många olika ändamål hos småföretag, varierade politiska syften och kulturella projekt.

Crowdfunding har blivit mainstream och det har dykt ständigt upp mer bisarra föremål och tjänster som söker finansiering. SvD skrev en artikel som handlade hur den finska sci-fiction nazi filmen Iron sky hade finansierats genom crowdfunding dvs finansieringsinsamling på nätet. Filmen hade en total filmbudget på hela 70 miljoner kronor och man erbjöds andelar om lägst 10 00 euro. Iron sko är långifrån det enda exemplet och vi ser fler och fler projekt som finansierats genom crowdfunding. En stor fördel är att genom metoden får entreprenörerna ofta mycket uppmärksamhet och spännande produktnyheter har en tendens att spridas viralt.

När fungerar crowdfunding

En sak är säker Crowd funding eller Crowd sourced fund raising kommer bli vanligare inom kreativa projekt inom sektorer som spel och film, teknologi, kultursektorn exempelvis dansprojekt, sociala projekt och inte minst välgörenhetssektorn. Det finns flera crowdfundingplattformar som lanserats. Världens största crowdfunding sajt är kickstarter som 2012 finansierade mer än 18 000 projekt och det mest lyckade var Peble en klocka som ansluts till en smartphone med bluetooth teknik som hade fått nästan 150 dollar per bidragsgivare. En annan stor crowdfunding plattform är  Indiegogo. Marknaden växer och världsbanken uppskattar att årligen kommer 96 miljarder dollar att finansieras via crowdfunding år 2025.

Crowdfunding i Sverige

I Sverige har vi tex sett hur boken ”Google-koden” finansierats på liknande sätt. En annan känd crowdsourcing sajt är kickstarter.com som bla hjälper till att finansiera spännande projekt som open-source 3D skrivare.

I Sverige har Vinnova satsat pengar på sajten Fundedbyme.com som lanserades den 1:a mars 2011 vid dagens datum hade 286 projekt lagts upp och de hade samlat in drygt en miljon i bidrag.

När Umeå var kulturhuvudstad 2014 har de bestämt sig för att testa crowdfunding och att göra det möjligt att köpa biljetter i förväg och därmed hjälpa till att finansiera festivalen. Enligt DIK:s medlemstidning PING var tanken att skapa en europeisk modell för stora festivalarrangemang som bygger på crowdfunding.

Crowdsale

En ny variant av crowdfunding är crowdsale där man skapar finansiering utan 3:e part med kryptovalutor som Ethereum. Läs mer

Läs mer om tips för crowdfunding på Mashable.
Artikel i Economist om Crowdfunding

Share.

About Author

Vår ambition med onllinepengar.se är att bli Sveriges ledande blogg kring information om Fintech, online betalningar och finansiella tjänster. På onlinepengar skriver vi om de nya affärsmodellerna i det digitala samhället, mobila betalningar, blockchains och digitala valutor som Bitcoin, Litecoin och Ethereum.

1 kommentar

 1. För den intresserade finns många olika varianter av crowdfunding i Sverige…

  http://www.polstjarna.se fokuserar på fundraising för sociala projekt med och av unga personer.
  http://www.crowdculture.se fokuserar på kreativa och kulturella projekt.

  och internationellt ännu mer
  http://www.visionbakery.de kan var intressant om man vill nå ut i Tyskland.

  För den som vill veta mer har crowdculture en videobaserad crowdfunding skola på hemsidan.

Kommentera