Fintech onlinepengar

Innovationer inom finans

ICO – en ny metod att skaffa riskkapital

ICO

ICO - skaffa kapital

Vad är en ICO?

En ICO (initial coin offering) är ett nytt sätt att skaffa riskkapital och finansiering som har tagit fart de senaste månaderna. Metoden kallas även för token crowdsale eller token sale och är ett alternativ till IPO.s (börsintroduktioner) och crowdfunding.

Nystartade företag kan skaffa finansiering

Nystartade företag kan utfärda nya mynt i ICOs för attt samla in pengar i en mer flytande kryptovaluta, såsom bitcoin eller  Ethereum’s ether —som är den näst största kryptovaluta i totala värde.

ICO innebär att investeringarna görs för en ny crypto-valuta-satsning och investerarna får tillbaka tokens.
Skaparna av digitala valutor säljer tokens till allmänheten för att finansiera sina projekt på ett liknande sätt som företagen får ut pengar vid en börsintroduktion men detta sker utan tillsyn. Vid en ICO  utfärdar det nya bolaget  tokens — ett slags mini-kryptovaluta som, förutom att vara säljbara också ge företaget andra fördelar som ökad likviditet). Tokens skiljer sig från aktier och de kan handlas och har ett värde som ofta är lägre för de som kommer in tidigt i processen precis som vid IPO:s.

ICO:s har drivit efterfrågan på eter, som har stigit över 3 000 procent hittills under 2017 och hade under sommaren ett börsvärde på omkring 28 miljarder dollar.

ICO:s är inte reglerade

Fördelen med den här metoden för startups är att det är ett snabbare sätt att få pengar än de rigorösa och reglerade processer som annars krävs av riskkapitalister eller banker. I en ICO kampanj säljs en procentandel av kryptovaluta till de första i projektet i utbyte mot betalningsmedel eller andra kryptovalutor vilket oftast är Bitcoin eller Ethereum som blivit alltmer populärt för ICO:s. Nackdelen är att risken ökar och att det kan vara svårt att komma med.

Vid en Ethereum-baserade ICO, kan tokens köpas i ett begränsat tidsfönster av någon som är villig att handla deras ETH (används ofta förkortningen för Ethereums kryptovaluta, eter).

Börja att skriv ett white paper om affärsidén

När ett startup företag vill skaffa pengar genom en ICO skapar de vanligtvis en plan på en whitepaper där det framgår:

 • Länk till din webbsajt
 • Vad projektet handlar om och vilka som ingår i projektet
 • Använderbas med källor som verifiera som Alexa, Twitter, Reddit eller Telegram
 • Produkt och eventuell prototyp
 • Om det är open-source en github nod
 • Vilka resurser som behövs och vad projektet behöver
 • Varför kommer värdet att stiga över tiden. Vad som kommer att hända efter avslutad, ICO
 • Hur mycket pengar som behövs för att genomföra projektet
 • Hur mycket av den virtuella tokens som man kommer hålla för sig själva och hur många tokens som kommer säljas
 • Vilken typ av pengar är accepterat
 • Hur länge ICO kampanjen ICO körs

Hur gör du ifall du vill gå med och investera i en ICO?

Se till att du är uppdaterad och ta reda på deras Slack grupp, hemsida och Twitter konto.

Förbereda din digitala wallet. Använd inte en Exchange wallet eftersom adressen till en exchange wallet kan ändras utan att du märker. Vissa är inte klara för ICO tokens. Det finns plånböcker som myetherwallet.
vara på tiden. En del populära ICOs är över en timme. För att öka dina chanser att säkra ICO tokens, förbereda och göra överföringar så tidigt som möjligt.

Är mina investeringar säkra?  Kan du lita på dev team med dina pengar? Kontrollera grundarna och om det ser korrekt ut så du inte fastnar i något bedrägeri. Finns det en långsiktig plan? Har de kompetens och det team som projektet kräver?

Från exempelvis Coinbase  kan du skicka Ethereum till en specifik adress och startup bolaget som du går med i. Inom en vecka får du nya token som du antingen behåller eller växlar tillbaka till Ethereum. Ett ställe som har flera ICO att välja mellan att investera i är ICO alert.

Exempel på ICO

 • Bancors ICO samlade 153 miljoner dollar på 2 timmar och 25 minuter
 • Ethereum som har etrar som mynt tokens. Projektet gick live 2015 och hade ett börsvärde på över en miljard dollar under 2016.
 • Augur fick ihop 5.2 miljoner dollar under 2 månader 2015
 • Gnosis samlade ihop 12 miljoner dollar på 15 minuter
 • Storj  fick ihop 30 miljoner dollar i maj 2017
 • IOTA som jobbar med Internet of Things fick en värdering på 1.5 miljarder dollar
 • Civic har sålt 33 miljoner dollar med tokens som använder digital valuta där syftet med försäljningen är att skapa ettt brett nätverk av folk som står bakom dem. Totalt har 10 000 personer fått köpa medan mer än dubbelt så många står i kö. Civic föredrar att kalla metoden för token försäljning än ICO. Det är kanske inte så märkligt att Civic har valt den här metoden eftersom de jobbar med tokens för idkontroll där de använder blockchains. Civic har skapat en miljard token där 33% av dessa såldes publikt. 33% kommer ges bort till användare och företag och resterande 33% behålls i företaget och säljas först efter 3 år. Intäkterna från försälningen räknas som en intäkt för företaget.

Vill du se mer Etheruem baserade projekt och decentraliserade applikationer (DAPS): https://dapps.ethercasts.com

Kinesiska Binanca har en ett dokument vad du behöver göra för att skapa din egna valuta:
Läs mer

Det finns rätt många ICO affärer ute:
https://www.tokendata.io/upcoming