torsdag, maj 24

Lokala valutor

LETS  – Local Exchange Trading System – det pågår flera experiment med loka valutor globalt som i Toronto och i New South West i Australien. Det planeras experiment i New York och Barcelona.

Så här fungerar lokala valutor

Idén med lokala valutor fungerar att du får en räntefri lokal kredit och att du ska uppmuntras att göra lokala inköp och främja det lokala näringslivet. Andra fördelar med lokala valutor är systemen är miljömässiga och den s.k. multiplikatoreffekten att valutan används många gånger i näringslivet. En ideell organisation kan sätta upp en valuta men även inom ett företag skulle kunna använda lokala valutor istället för internfaktureringar.

Systemen kan fungera så här: Företag och personer bildar ett nätverk för att tryckan en valuta. De som köper valutan kan köpa den köpa den till en rabatt – säg, 9,50 kronor för 10 kronors värde – och de kan avnända värdet i butiker som accepterar valutan. Det finns även exempel där man får en viss rabatt och där valutan sätt i arbetstimmar.

Exempel på lokala valutor

BerkShares
BerkShares i Berkshires regionen i västra Massachusetts är ett av de största systemen och startade 2006. Här kan man köpa valutan ”BerkShares” i tolv banker och 95 dollar ger 100 BerkShares. Läs mer om BerkShares.
Se video på CNBC 

Brixton pund (B£)
Lokal valuta i stadsdelen Brixton som ligger i södra London som kan användas i 250 affärer.Valutan har en fast växelkurs mot sterling och kan användas för att betala lokala skatter.

Plenty
I Pittsboro i North Carolina har man  ett gammalt valutaprojekt, Plenty, som kan köpas till en 10-procentig rabatt. Under depressionen utfärdade lokala myndigheter, företag och enskilda i USA lokala valutor, så kallad scrip, för att hålla handeln flyter när banken avslutningar lett till en kassabrist.

Dane county time bank
Lokal valuta i Dane County i Wisconsin där man byter varor och tjänster med varandra.

WIR-bank
Schweiziska Wir-bank är en bytesring med flera tusen företag anslutna och man söker fram tjänster via en databas.

Lokala valutor i Sverige
Det lär finnas några experiment i Sverige bla Jamtli, ett museum i Östersund samt på Gotland. I Orsa finns Kjell Holmstrand som har en valuta som är baserad på honung och sedlar med ordspråket : Med honung för framgång. I Filipstad används det lokala bonussystemet Fillit och du har Dalern som används i södra Dalarna.

Källa
http://www.usatoday.com/money/economy/2009-04-05-scrip_N.htm