torsdag, maj 24

Swish – de svenska storbankernas mobila betalningstjänst

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

De svenska storbankerna marknadsför betalningar över mobiltelefonen och deras tjänst för att föra över pengar heter Swish. Det är alltså bankernas gemensamma tjänst för överföring av pengar mellan privatpersoner och småföretagare.  Utöver de fyra monopolbankerna har även Länsförsäkringar och Danske bank gått med i samarbetet.

Användaren laddar ner en app till mobiltelefonen som ska koppla ihop bankkontot med mobilen. Ambitionen är att på sikt även kunna göra betalningar till butik.

Inom handeln är tekniken dyr och kostar ungefär 3 kronor per transaktion enligt Handelsnytt februari 2015.

Swish tekniken används alltmer
Internetstiftelsen har undersökt svenskarnas inställningar till olika betallösningar som Swish, Klarna, iZettle och Bitcoin. Under 2015 har alltfler börjat använda Swish och enligt Internetstiftelsen uppgav 51% att de använde betaltjänsten-  vilket är en ökning med 250% på ett år.

Vad är att Swisha – definition
Begreppet Swisha har letat sig in i språkrådets lista över nya ord i Svenskan och innebär att föra över pengar genom mobilen.

Trenden på antalet sökningar på Google för varumärket Swish har ökat under 2015. Det sker idag ungefär 40 500 sökningar i månaden på begreppet Swish och trenden har varit positiv under det senaste halvåret.

Tekniken hade inititala uppstartsproblem
Starten för appen gick trögt och det fanns stora säkerhetsrisker med mobila betalningar i synnerhet när man kopplar nya tjänster  till användarnas kontokort om de tappar bort telefonen. Under hösten 2014 hittade man ett allvarligt säkerhetshål vilket innebar att man kunde se betalningshistoriken vilket Computer Sweden.

Share.

About Author

Vår ambition med onllinepengar.se är att bli Sveriges ledande blogg kring information om Fintech, online betalningar och finansiella tjänster. På onlinepengar skriver vi om de nya affärsmodellerna i det digitala samhället, mobila betalningar, blockchains och digitala valutor som Bitcoin, Litecoin och Ethereum.

Kommentera