Fintech onlinepengar

Innovationer inom finans

Apple Pay – betallösningen som växer lavinartat

apple pay

Under 2019 kommer Apple Pay att nå 10 miljarder transaktioner. I slutet av året kommer Apple Pay att finnas tillgängligt i mer än 40 länder.

Antalet användare som använder mobilbetalningar beräknas växa till 450 miljoner människor i hela världen år 2020, enligt en prognos från Juniper Research. Detta inkluderar andra mobila betalningslösningar som Apple Pay, Samsung Pay, Google Pay och andra.

Apple Pay tros få flest användare och Apple beräknas ha  1 av 2 av dessa ”OEM Pay” användare globalt-vilket innebär att de använder plånböcker som tillhandahålls av den ursprungliga utrustningen tillverkaren, i motsats till en tredje parts app. Antalet återförsäljare som accepterar Apple Pay ökar. I USA accepterar 70 procent av företagen Apple Pay. Men det är högre i vissa länder som i Australien är det på 99 procent acceptans.

Vad är Apple Pay?

Med lanseringen av iOS 8.1 startade Apple en egen mobila betaltjänst Apple Pay som gör det enkelt att betala i affärer och appar på ett säkert sätt. Det är en betaltjänst som integreras i det ursprungliga programmet iPhone 6.

Mer än en miljon butiker accepterar den här typen av betalning. Initialt är tekniken bara tillgänglig i USA, Storbritannien, Kanada och Australien.

Biometri för Apple Pay?

Apple använder mobila tekniker som tillåter NFC-betalningar och fingeravtrycksensor som använder touch-ID vilket är en kombination av fingerscanning och kontaktlös betalning. Tyvärr är tekniken med fingeravtryck relativt enkel att förfalska. Betalningarna kan också var interna från iPad och iPhone.

Hur fungerar tekniken? Så här aktiveras Apple Pay

Med Apple kan du betala på snabbköp och bensinstationer kontant och med fingeravtryck. På flera ställen finns Apple Pay ikonen.

De första enheterna som stöder Apple Pay är iPhone 6 och iPhone 6 Plus, IPad 2. iPad mini 3 Air har en nedbantad version av Apple Pay, som kan användas för online betalningar när man kör appar.

Apple Pay finns i dagsläget bara i USA
Lansering av Apple Pay var måndagen den 20 oktober i USA men andra länder kommer att följa efter. Att man riktar in sig på den amerikanska publiken är tydligt eftersom en av de första piloterna som använder tjänsten är den amerikanska baseboll-ligan – MLB World Series. Några av de största detaljister och finansiella institutioner i världen är ivriga att anamma den nya betalningstjänsten. Företag som börjat använda Apple Pay är Wells Fargo, American Express, Bank of America, Chase, American Eagle, Toys ”R” Us, Nike, Duane Reade och Walgreens. Wells Fargo ger kunder 20 dollar i kredit för att pröva Apple betalning.

Den mobila betaltjänsten fungerar på samma sätt som Google Wallet och gör det möjligt för användare att effektivisera sin handel och onlineköp med iPhone 6, 6 Plus och Apple Watch.

Utanför USA finns Apple Pay gömd i inställningarna för iOS, men går att kolla på om du ändrar språk och region till USA. Då hittar du under inställningarna ett nytt menyalternativ ”Password & Pay Apple”.

Säkerheten i Apple Pay

Betalkort kan läggas till Apple Pay genom att ta ett foto av kortet, och låta en enhet för att använda optisk teckenigenkänning över bilden för att fylla ut det långa kortnumret, expire datum och andra detaljer. Dessa siffror kan skrivas in manuellt, så man behöver inte fysisk tillgång till ett kort.
Läs mer om säkerheten i Apple Pay