Fintech onlinepengar

Innovationer inom finans

Är Bitcoin det nya safeheaven? Kan det ersätta guldet?

safe heaven

Med lågräntepolitik och en dollar som tappat i värde är frågan vart man säkert ska investera sina pengar. Har Bitcoin blivit det nya safeheaven?

Med en ny rekordnivå på Bitcoin kan man undra om kryptovalutan inte har blivit den nya safe heaven. Safeheaven är en investering som förväntas behålla sitt värde eller till och med öka dess värde i tider av turbulens. De är eftertraktade av investerare som vill begränsa sin exponering för förluster i händelse av nedgångar på marknaden. Vad som anses vara safe heaven förändras över tiden och vad som verkar vara en säker investering kan visa sig vara en katastrofal investering.

Guld vs Bitcoin

Guld har i hundratals år varit en fristad på grund av dess stabilitet och stabilitet vid geopolitiska händelser. Genom åren då det skett förändringar i penningpolitiken och hög inflation har guldet varit en stabil investering.
Under senaste månadernas dollarförsvagning har tunga investmentgurus som Jim Rogers som vanligtvis siar om guldbranschen kommenterat sina investeringar och han är mycket pessimistisk kring nästa finansiella kris.

I en intervju till Kitco som är forumet för guldhandlare får han frågan om Bitcoin och säger att det finns över 800 kryptovalutor och kommenterar även senaste tidens ICO:s.Jim Rogers väljer istället att satsa på dollarförsvagning och jordbrukssektorn.

Går det att bortse från kryptovalutor som Bitcoin?

Det har varit ett år av tillväxt utan motstycke för till stor del oreglerade marknaden, med dussintals nya valutor som introducerats varje månad. Men vad Jim Rogers missar är att det är ett relativt få antal kryptovalutor som dominierar marknaden och Bitcoin står för över 45% av marknadsandelarna på kryptovalutan och snabbväxaren Ethereum har tagit 20% marknadsandel. Andra större valutor med stora marknadsandelar är Ripple 7% och Litecoin 2%.

Kryptovalutor har haft en enorm utveckling under de senaste året även om vi under den senaste månaden har sett att Bitcoin priset har flukturerat mycket ofta i samband med att sajter blivit hackade, olika lagkrav samt inte minst forken med Bitcoin Cash. Bitcoin Cash är en klon av bitcoin som avstyckades  under augusti av en rivaliserande grupp av utvecklare, Valutan värderades på mer än $12 miljarder mindre än 24 timmar efter att det hade börjat handel. I samband med lanseringen så sjönk traditionella Bitcoin men har sedan dess återigen stigit i värde med besked. Nu verkar Bitcoin cash inte blivit den framgång som många hoppats på och därför satsar man på den traditionella Bitcoin valutan. Med den nya forken på Bitcoin är inte uträknad så den kan ta flera marknadsandelar på sikt.

Bitcoin har nått all-time high på 3,550 USD

I juni hade Bitcoin en bottennotering på 16 532 kronor och hade då tappat 34% på ungefär en månad. Idag har Bitcoin handlats på toppennoteringen och är vid skrivandes stund en rekordnotering på 30827 kronor och har därmed stigit med svindlande 517 % på ett år.

Guld som safe heaven?

Många har börjat se Bitcoin som ett substitut för guld.  Traditionellt har man sökt sig till guld under turbulenta tider. Guld anses vara en safeheaven när valutamarknaderna är flyktiga och priset har ökat 5,63% under den senaste månaden. Ofta brukar augusti dessutom vara en bra månad för guldet. Men efterfrågan på guld har varit på låga nivåer och har under det senaste året har guldpriset sjunkit med 3.71%.

Andra valutamarkander och dollarn?

I mars hade den Japanska Bitcoin valutamarknaden över 52 procent av den globala valutamarknaden för Bitcoin. Kina, Europa och Sydkorea utgör fem största Bitcoin valutamarknaderna strax efter USA. Det går också att se att den ryska Kreml förankrade Russian Times skriver positiva artiklar kring Bitcoin vilket indikerar att ryssarna investerar i valutan.

USA har en statsskuld på nästan 20 000 miljarder kronor vilket ställer till politiska problem eftersom de har skuldtak. Den amerikanska dollarn har försvagats kraftigt under våren gentemot exempelvis Euron och svenska kronan. När amerikanska centralbanken Fed ökar sina styrräntor ökar värdet på dollarn. Även med en spekulation eller en prognos från Federal Reserve, kommer värdet på yen och den koreanska Wonen fluktuera. Inte heller dollarn är säker med den senaste politiska oron kring Trump administrationen och krigshot som finns kring Nordkorea och Venezuela. Om Fed beslutar att höja räntan kommer det leda till en devalvering av yen, yuan, kronan och euron. Om dessa valutor börjar devalveras innebär det att investerare och handlare söker alternativa tillgångar såsom Bitcoin eller guld som är fristående från det allmänna monetära systemet – vilket innebär att Bitcoin stiger.

Risker med Bitcoin

Många säger att kryptovalutor och Bitcoin är bubblor – men är det en bubbla när ryssar, kineser, japaner, sydkoreaner och andra länder satsar på valutan och då Bitcoin har en såpass stor marknadsandel av kryptovalutorna.

Självklart  finns det risker med Bitcoin både tekniska risker och juridiska. Ett av de största hotet är att valutan ska bli mer reglerad vilket säkert flera centralbanker börjar fundera kring. Valutan kan störa finansmarknaden och många gamla affärsmodeller. Bitcoin väcker ett antal frågor för central banker och andra myndigheter enligt ett dokument från BIS (centralbankernas samarbetsmyndighet).
Ladda ner pdf-dokument från Europeiska Centralbanken ”Virtual Currency Schemes – a further analysis”.

Sydkorea planerar reglering 2017. Indiens finansminister har också varit skeptisk till orgelerad Bitcoin med argument kring penningtvätt enligt en artikel i Financial Express. Indien har rätt få personer som satsat på Bitcoin men är världens största marknad för guld.Frankrikes centralbank Banque France skrev redan i december 2013 ett dokument med farorna med digitala valutor som Bitcoin och behovet av ett regelverk.¨

Vad många funderar kring är ifall kvantdatorer kan äventyra säkerheten i Bitcoin protokollet eftersom alla offentliga nycklarna bryts av kvantum datorer. Nycklar som kan knäckas inkluderar RSA, DSA, DH och alla former av elliptiska kurv nycklar. Bitcoin har ett visst motstånd mot kvantum eftersom den offentliga nyckeln bara är tillgänglig den tiden som du spenderar att skicka till varje adress. En kvantdator behöver bryta din nyckel under den konta tiden som din transaktion skickas först när det blir till ett block. Läs mer om kvantum datorer och Bitcoin.

På den positiva sidan är det möjligt att skapa nya affärsmodeller, enklare transaktioner mellan olika markander med lägre transaktionskostnader. Vissa analytiker har förutspått att bitcoin kommer att fortsätta att stiga i värde och Standpoints grundare Ronnie Moas jar uttalat sig till CNBS att han förväntar sig att han tror att marknadsvärdet av digitala valutor  kommer öka från cirka 140 miljarder dollar till 2 triljoner dollar och Bitcoin kommer  stiga tillsammans med denna ökning. Den tidigare drömgränsen 5000 USD verkar snart nås och den nya gränsen är satt till 7500 USD.

Personligen är jag optimist och tror att Bitcoin kommer fortsätta utvecklas kraftigt uppåt allt eftersom investerare altmer tar  in valutan i sina portföljer. Den utvecklingen som varit under det senaste åren är svår att negligera och Bitcoin kursen verkar fortsätta att öka. Under senaste veckan har den ökat 15% och hur många andra investeringar kan ge den avkastningen?

Vill du själv handla Bitcoin så finns Wallet som Coinbase och nätsajter som Bitfinex.