Fintech onlinepengar

Innovationer inom finans

Bankchefer och centralbankschefer som varnar för Bitcoin – Är det en bubbla?

Olika tyngre bankchefer och centralbankschefer tvingas mer eller mindre att uttala sig om Bitcoin i olika sammanhang den senaste månaden. Det är naturligtvis en känslig fråga och de får säkert utstå kritik från sina kunderna. Central banker är vanligtvis intresserade av detaljistbetalningar som en del av deras roll för att upprätthålla effektiviteten i det finansiella systemet och bevara förtroendet för valutorna. Innovationer inom detaljhandeln kan få betydande konsekvenser för den ekonomiska stabiliteten och tilltron till de traditionella valutorna. Därför har många centralbanker bekymrat övervakat utvecklingen och framväxten av de nya digitala valutorna.

Då Bitcoin kursen på ett år stigit med 842%  finns det få investeringar som ger en sådan bra avkastning. Ett vanligt svar är att man ska skilja mellan bitcoin och blockchain och för att visa att de är nyskapande så väljer de att sätta fokus kring blockchain. Självklart vet de att tekniken fungerar men de vill kontrollera krytpovalutorna och bitcoin som är den stora innovationen.

JP Morgans VDJP Morgan Jamie Dimon
JP Morgans VD Jamie Dimon var en av de första som offentligt gick ut och kritiserade Bitcoin och sa att det var en bubbla som inte kommer hålla väl utan krascha. Dimon jämförde Bitcoin med den berömda Tulpan bubblan och att anställda skulle få sparken om de handlade med Bitcoin. Hans uttalade kom ungefär samtidigt som Kineserna började strama åt handel på Bitcoin vilket innebar stora dropp på priset. Sedan dess har priset stigit kraftigt med över 50% och JP Morgan har fått kritik kring penningtvätt.

https://www.youtube.com/watch?v=FHnfon5uX5M

Goldman Sachs Lloyd Blankfein tvittrade3:e oktober 2017
Funderar fortfarande på #Bitcoin. Ingen slutsats – varken godkänna/avvisa men han säger att det är inte för honom och pekar på voilatiliteten som ett problem och att det inte är kontrollerat. Vet att folk också var skeptisk när papper pengar ersatte guld. Blankfein låter väldigt nyanserad när han pratar om Bitcoin och tar upp riskerna med valutan.

Det finns rykten att Goldman Sachs kan ha en trading desk kring bitcoin enligt en artikel i Wall Street Journal.

Blackrock Larry Fink
”Relaterade till kryptovalutor, jag är en stor anhängare av potentialen i vad en kryptovaluta innebär. Man ser enorma möjligheter, men vad vi pratar om idag, det är mycket mer av en spekulativ plattform, där människor spekulerar på den.”
Källa: Bloomberg

 

Blackrock Global Head Mark Wiedman 3:e oktober 2017
Jag ser inte riktigt poängen med en bitcoin ETF … handelsprodukter som är svåra att komma åt. Om bitcoin någonsin är framgångsrika – och det är igen inte min grej men – jag skulle inte rekommendera den. Men om den lyckades, varför skulle du behöva en ETF för att komma åt den?”
Källa: Bloomberg

Gary Shilling
Finansanalytiker Gary Shilling kallar bitcoin en ”black box” och att han inte kommer att investera i den digitala valutan. Shilling som är ordförande i A. Gary Shilling & Company, bitcoin säger att ”alltför dålig transparans och komplicerat för honom att investera i”.

Ulrich Stephan, chef strateg på Deutsche bank
Jag skulle helt enkelt inte rekommendera Bitcoin för dagliga investerare

Centralbankschefer som varnar Bitcoin

Att centralbanker runt omkring i världen är skeptiska mot Bitcoin kommer knappast som en överrraskning eftersom valutor som Bitcoin inte kan regleras. Istället väljer de att prata om blockchains som något positivt. De själva vill kunna använda sig av digitala landsvalutor eller efter valutaområden. Bankernas bank The Bank of International Settlements (BIS) använde sin kvartalsrapport och pratade om kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum.

Den svenska riksbankschefen Stefan Ingves gick ut den 8:e december 2017 och varnade för Bitcoin i en CNBC intervju.Han tycker är Bitcoin är riskfyllt och saknar stöd från centralbanker. Ingves är också ordförande för Basel kommitten så han kan påverka regelverken.
– Jag tycker att det är fel att kalla den för en kryptovaluta, det är en krypto-någonting /…/ I det närmaste en kryptotillgång, men definitivt inte en kryptovaluta, säger Ingves.
– Men bitcoin är inte pengar i Riksbankens mening, utan är ungefär som att prissätta medaljer eller tavlor eller liknande. Då pratar vi inte om vanliga människors dagliga betalningar eller vad man har i sin plånbok, säger riksbankschefen Stefan Ingves Dagens Nyheter.

centralbankenEuropeiska Central Banken:s vicechef Vitor Constancio september 2017
“Bitcoin är en sorts tulpan”… “Det är ett instrument för spekulation…men det är ingen valuta och vi ser den inte som ett hot mot central banks policys.”
Källa Reuters

Europeiska Central Banks chefen Mario Draghi
”Bitcoin är inte förbjuden eller upp till oss att reglera” och ”Kryptovalutor som bitcoin är inte mogna nog att regleras” och ”Kryptovalutor ska omfamnas med väldigt mycket uppmärksamhet kring dess potentiella risker.”

Ewald Nowotny Österrikes centralbank, socialdemokrat och medlem i ECB:s rådgivande organ dvs de som styr Euron och fd IMF ”Vi frågar oss själva ifall lagstiftare eller centralbanker ska ingripa.”

Brasilianska centralbankschefen Ilan Goldfajn
”Bitcoin är en finansiell tillgång  utan ballast som människor köper för de tror att den kommer stiga i värde. Det är en typisk bubbla eller pyramid [schema].”
Källa

Ryska centralbankschefen Sergei Shvetsov
”Vi anser att samtliga derivat med kryptovalutor är en negativ utveckling flr den ryska marknaden och vi anser inte att det är möjligt att stödja den, och kommer även att vidta åtgärder för att begränsa den potentiella verksamheten med instrument som gjorts av den reglerade delen på den ryska marknaden. Samtidigt tar vi initiativ som syftar till att stänga externa webbplatser som gör det möjligt för ryska medborgare att förvärva sådana tillgångar tillsammans med allmänna åklagarmyndigheten”
Källa

Ben Bernanke fd chef för Federal Reserve
“Bitcoin är ett försök att ersätta fiat pengar, regleringar och regeringar interventioner. Jag tror inte det kommer bli framgångsrikt.”