Fintech onlinepengar

Innovationer inom finans

Bitcoin faller dramatiskt med 40% – insiders?

Bitcoin kan bli världens största valuta

Bitcoin föll dramatiskt från rekordnivån på 20 000 USD/Bitcoin och var som lägst nere på 11000 USD/Bitcoin. Många sajter skriver om att det är en hälsosam korrektion från den enormt snabba prisökningen där allt fler började säga att det var en bubbla. Samtidigt har i stort sett samtliga kryptovalutor kraftigt minskat i värde.

Fallet kan bero på marknadsmanipulation och att sk whale-investors som tagit hem vinster men även andra har agerat under samma dag och man tror bland annat an insiders har agerat på Coinbase. Man räknar med att ungefär 1000 personer äger 40% av värdet på alla Bitcoin så om de vill ta hem vinster så påverkar det priset. Samma dag som Bitcoin började falla såg man hur Bitcoin Cash  ökade i pris på ett onaturigt sätt så man pumpade på Bitcoin Cash.

Helt utan att ha annonserat om det tidigare hade den största walleten på nätet Coinbase stöd att köpa Bitcoin cash men inte sälja! Under året har det varit en lång debatt kring Bitcoin forken som inte fick någon genomslagskraft. Att Coinbase gav plötsligt stöd för Bitcoin Cash innebar att de som hade Bitcoin på kontot helt plötsligt hade Bitcoin cash på sitt Coinbase konto. Samtidigt handlades det upp friskt med Bitcoin Cash viket innebar att ännu fler troligtvis sålde Bitcoin då de såg att den andra valutan gick bättre. På olika socialamedier spekulerades det kring insiderhandel. Det gick inte heller att sälja Bitcoin cashen på Coinbase vilket fortfarande inte går

Bitcoin.com gick samma dag ut och var skeptisk mot Bitcoin och föredrog Bitcoin cash. Många pratar om ägaren Roger Ver som twittrade ”Bitcoin Cash is Bitcoin – Bitcoin core is not”. I Sverige gick Emil Odenburg som är en av personerna bakom webbsajten Bitcoin.com ut i en intervju och sa att Bitcoin är så gott som oanvändbart och förutspråkade Bitcoin Cash.

Julhelgen tar många hem vinster som de tjänat under året så det är en bra tidpunkt att agera på.

Samtidigt kan det vara värt att se veckotrenden för Bitcoin som fortfarande är mycket positiv.