Fintech onlinepengar

Innovationer inom finans

Bitcoin kurser föll pga osäkerheten i Kina

Chengdu, China River and Bridge

Chengdu, China at Anshun Bridge over the Jin River.

Priset på Bitcoin föll pga osäkerheten i Kina. Kinas Bitcoin handlare har enligt en artikel i New York Post att de fortfarande väntar på klargörande från de kinesiska myndigheterna från en media-rapport att de ska stängas. På söndagen hade Bitcoin kursen fallit med nästan 7% på en vecka. Samtidigt kan det vara värt att känna till att Bitcoin kursen på en månads sikt ökat med 20% och under ett års sikt ökat med svindlande 539%.

Financial Times hade också en artikel på fredagen där de skrev negativt om Bitcoin och varnande för att det kunde vara en bubbla med tanke på den ökningen som skett under året.

Bitcoin föll kraftigt på fredagen efter att Financial times artikeln och att den kinesiska finansiella publikationen Caixin rapporterade att Kina planerar att stänga ned lokala krypto-Valutaväxling, även om analytiker sade detta var bara ett tillfälligt bakslag. Caizin rapporten har inte verifierats av Reuters.

Den nyheten följde Kinas tidigare meddelande i veckan att förbjuda fundraising med ICO:s, som används för att skapa och sälja digitala valutor till investerare för att finansiera start-up projekt. Den digital handelsplattform Guojiaowan sa på fredags eftermiddag att alla digitala mynt på deras plattform hade skjutits upp på begäran av tillsynsmyndigheter.

Kina var en gång världens största Bitcoin marknadsplats som stod för nästan 90% av den globala handeln. Pga förordningar har Kinas andel minskat till mindre än 30%. De tre största börserna, OKCoin, BTC China och Huobi, står för 60% av Bitcoin handel i landet. OK Coin, Huobi och BTCC väntar fortfarande på ett officiellt förtydligande från myndigheterna. Bitcoin värde handlas på Huobi och BTC Kina sjönk med nästan 20% till omkring 23 000 yuan på fredag kväll.

Kinas centralbank har utvecklat en prototyp på en egen kryptovaluta som testas och det är möjligt att man inte vill ha någon konkurrens av Bitcoin.