Fintech onlinepengar

Innovationer inom finans

BRIC:s länderna diskuterar en gemensam virtuell valuta

International Business Export Import Global Ideas Concept

BRICS Finance Committee  (finansutskott) diskuterar en gemensam virtuell valuta för de fem nationerna enligt Kirill Dmitriev som är chef för ryska Direct Investment Fund (RDIF). Nyheten har  rapporterats av båda de kremltrogna nyhetskanalerna Russian Times och SputnikNews. Under toppmötet med BRICS i Xiamen, berättade Dmitriev för journalisterna att Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika kan utveckla sina egna alternativ för betalningar.

Han tillade att en kryptovaluta inom BRICS skulle kunna ersätta den amerikanska dollarn och andra valutor som används mellan medlemsstaterna vid dispyter. BRICS-länderna har övervägt att byta till lokala valutor med den kinesiska yuanen som underliggande valuta. Den nya utvecklingsbanken (NDB) förväntas vara en betydande aktör i processen. Ryssland håller själva på att utveckla en egen kryptovaluta som går under arbetsnamnet ”BitRuble” eller ”CryptoRuble”. Samtidigt har rysk polis den 1:a september gjort ett tillslag mot handlare som illegalt handlat med Bitcoin som var värda motsvarande 500 miljoner rubel (9 miljoner USD) enligt rysk media.

Sydafrika är det land som Googlar mest ”Bitcoin” per capita så intresset därifrån är också stort.

Den kinesiska centralbanken har utrett ICO:s som använder olika kryptovalutor för startups och banken kommer straffa framtida ICO:s och de kommer ta juridiska åtgärder mot de som redan gjorts. Kina har ett konkurrerande system NEO som är konkurrent till Ethereum-tekniken och det finns 43 ICO plattformar.