Fintech onlinepengar

Innovationer inom finans

Crowdfunding i Sverige

Crowdfunding är ett sätt att få finansiering till olika projekt vilket sker över Internet. Vid crowd sale skapas försäljning utan en 3:e part.

Vad är Crowdfunding? Definition: Crowdfunding är det kollektiva arbetet där människor och nätverk använder sina pengar tillsammans, oftast via Internet, för att stödja projekt som initieras av andra personer eller organisationer. Genom den här typen av gräsrotsfinansiering skapas eget kapital till start-ups. Människor investera genom en webbplats i ett företag som inte ännu finns med på en fondbörs och får tillbaka aktier i företaget. Crowdfunding sker för många olika ändamål hos småföretag, varierade politiska syften och kulturella projekt.

Crowdfunding har blivit mainstream och det har dykt ständigt upp mer bisarra föremål och tjänster som söker finansiering. SvD skrev en artikel som handlade hur den finska sci-fiction nazi filmen Iron sky hade finansierats genom crowdfunding dvs finansieringsinsamling på nätet. Filmen hade en total filmbudget på hela 70 miljoner kronor och man erbjöds andelar om lägst 10 00 euro. Iron sky är långifrån det enda exemplet och vi ser fler och fler projekt som finansierats genom crowdfunding. En stor fördel är att genom metoden får entreprenörerna ofta mycket uppmärksamhet och spännande produktnyheter har en tendens att spridas viralt. Marknaden växer och världsbanken uppskattar att årligen kommer 96 miljarder dollar att finansieras via crowdfunding år 2025.

Olika typer av crowdfunding

Det finns olika typer av crowdfunding baserat på vad givaren får i gengäld

  • Donationsbaserad crowdfunding där givaren gör det för gott samvete
  • Belöningsbaserad – där givaren gör det genom att få en färdig produkt eller annan belöning
  • Delägarbaserad – man blir en del av företaget som aktieägare

När fungerar crowdfunding

En sak är säker Crowd funding eller Crowd sourced fund raising kommer bli vanligare inom kreativa projekt inom sektorer som spel och film, teknologi, kultursektorn exempelvis dansprojekt, sociala projekt och inte minst välgörenhetssektorn.

Internationella crowdfunding plattformar

Det finns flera crowdfundingplattformar som lanserats. Världens största crowdfunding sajt är kickstarter som 2012 finansierade mer än 18 000 spännande start-up projekt. Ett av de mest lyckade var Peble en klocka som ansluts till en smartphone med bluetooth teknik som hade fått nästan 150 dollar per bidragsgivare.

Andra stora crowdfunding plattform är  Indiegogo, GoFundMe och Crowdcube. Invesdor är en plattform som ursprungligen kommer från Helsingfors och som vill utmana banker och venture capital bolag.

Svenska crowdfunding plattformar

I Sverige har vi sett hur boken ”Google-koden” var ett av de första projekten som finansierats med crowdfunding. Därefter var Vinnova tidiga med att satsa pengar på sajten Fundedbyme.com som lanserades redan 2011.

När Umeå var kulturhuvudstad 2014 har de bestämt sig för att testa crowdfunding och att göra det möjligt att köpa biljetter i förväg och därmed hjälpa till att finansiera festivalen. Enligt DIK:s medlemstidning PING var tanken att skapa en europeisk modell för stora festivalarrangemang som skulle bygga på crowdfunding.

Crowdfunding och skatterna

Skatteverket beslutade i januari 2016 att plattformarna samt de som donerar pengar till projekt där de får något tillbaka ska betala skatt. Däremot är rena donationer undantagna från moms.

Crowdsale

En ny variant av crowdfunding är crowdsale där man skapar finansiering utan 3:e part med kryptovalutor som Ethereum. Läs mer

Läs mer om tips för crowdfunding på Mashable.
Artikel i Economist om Crowdfunding