Fintech onlinepengar

Innovationer inom finans

Vissa inom EU misskrediterar Bitcoin och likställer kryptovalutor med penningtvätt

EU föreslår nya regler för att ”stävja anonymiteten” med Bitcoin
Tjänstemänen inom EU föreslår kraftfulla insatser för cybersäkerhet och verkar rikta in sig på bitcoins anonymitet och säger att åtgärden behövs för att bekämpa skatteflykt och andra brott. Det påminner om sättet som amerikanarna verkar hantera Bitcoin genom att klumpa ihop kryptovalutor med cybersäkerhet och penningtvätt. Anonymiteten som är själva tanken med kryptovalutor är en inbyggd funktion som EU:s tjänstemän på något sätt vill underminera.

De nya bestämmelserna om kryptovaluta antogs på fredagen av Europaparlamentet och Europeiska rådet ingår i ett större paket, som också riktar sig mot kontantkort och förvaltningsfonder. Avtalet är avsett att vara förankrat i lagstiftningen inom 18 månader av medlemmarna inom EU. Enligt en artikel i Guardian är även Storbritannien inkluderade.

Today’s agreement will bring more transparency to improve the prevention of money laundering and to cut off terrorist financing,” säger EU:s juridiska kommisionär Vera Jourova till Reuters.

Reglerna kommer påverka företag som är aktiva kring kryptovalutor som wallet leverantörer och digitala börser -som måste kunna identifiera sina kunder som innehar Bitcoin och andra digitala valutor.

Det är svårt att veta vika tjänstemän och kommiteer som ligger bakom förslagen som i högsta grad är ett politiskt beslut. När man läser EU så finns det få hänvisningar till det här nya förslaget och vilka som ligger bakom. I en pressrelease står det ”Cybersäkerhet handlar det om också i de nya förslag som gäller bedrägeri och förfalskning som rör andra betalningsmedel (inte kontanter, utan t.ex. virtuella valutor av typen bitcoin)”. Läs mer

EU krritiseras ofta kring sin brist på öppenhet. Man kan nog räkna med att extremt tunga lobbygrupper och institutioner inom banksektorn såväl som centralbanker och ECB’s governing council som ligger  bakom de här nya reglerna.

Det finns däremot de som förespråkat en reglering som Ewald Nowotny som ofta publikt sagt att han vill ha Bitcoin reglerat. Det är en tung aktör eftersom han är medlem i ECBs governing council och även chef över Österrikes centralbank: “Simply because of the scale, it is certainly increasingly necessary to discuss whether and in what form regulations are needed here.” Vid ett annat tillfälle har Nowotny sagt: “We’re asking ourselves if legislators or central banks should intervene, as happened in China where they banned (the use of cryptocurrencies) because they consider them fraudulent.”

En annan tung förespråkare för reglering är Frankrikes nuvarande finansminister Bruno Le Maire som vill diskutera reglering kring Bitcoin på nästa G20 möte enligt en artikel i Reuters.
There is evidently a risk of speculation. We need to consider and examine this and see how (…) with all the other G20 members we can regulate bitcoin.”

Samtidigt finns det tunga spelare inom EU som förnekar att de ser på en reglering
Vid en intervju med Bloomberg den 18:e december sa en fd fransk finansministern Pierre Moscovici som är Europa kommisionär inom ekonomi, finansiella affärer, skatter och tullar att han inte ansåg att Bitcoin är en alternativ valuta till euron. Det ser alltså ut som att inom den Franska europeiska grupperingen finns diametralt motsatta intressen!

Om EU nu verkligen vill förhindra penningtvätt kanske EU borde kontrollera på kontanthandeln och bankerna? Många banker har fastnat kring penningtvätt i stor skala och fått böter för tvättning av grå och svarta pengar från narkotikahandel och andra kriminella aktiviteter. Därför är det anmärkningsvärt att kontanter inte nämns utan man riktar in sig på krytpovalutor.

En sak som de inte tänkt på…

Man bör inteheller glömma bort det förändrade säkerhetsläget i norra Europa. Vid en krissituation är det mycket nödvändigt att kunna använda en valuta som Bitcoin för att skydda ekonomiska värden.