Fintech onlinepengar

Innovationer inom finans

Kinas fick Bitcoin kursen att stiga 40% på en dag

Kinas digitala valuta

Den 25:e oktober 2019 sa den kinesiska presidenten Xi Jinping att blockchain är en teknik som kina skulle fokusera på som en del av sina ekonomsiak reformer. Det är orsaken varför Bitcoin steg från 7500 USD till 10 500 USD på några timmar.

Kinas officialla valuta DC/EP är de redo för lansering?

Kinas nya officiella valuta är redo för lansering och de kan använda valutan för att skapa ekonomisk stabilitet och som motkraft mot dollarn. Den nya digitala valutan är ett alternativ till M0. Landet har länge varit kritisk mot landets entreprenörer som varit snabba att använda kryptovalutor. DC/EP har stöd av People’s Bank of China och planeringen har skett under fem års tid.

I augusti 2019 berättade chefen för Bank of China Payment and Settlement Division Mu Changchun att forskargruppen som utvecklat valutan började att använda sig av blockchainteknik men förkastade den metoden. Den nya valutan kommer inte efterlikna kryptovalutor som använder blockchain utan använda en mer hierarkisk struktur.

Tekniken bygger på en två-lagers split med folkets bank i toppen och kommersiella banker nedanför. Först omvandlar Bank of China valuta till bankerna som sedan omvandlar pengarna till allmänheten. Motivet sägs vara för att kunna hantera den stora storleken på Kinas ekonomi och befolkning. Från ett kritiskt perspektiv innebär detta mindre insyn i systemet och att Bank of China behåller kontrollen.

Nya bud en månad senare

I slutet av september 2019, grusades förväntningarna en den kinesiska riksbanken då de hävdade att de inte har satt någon specifik lanseringsdatum för sin CBDC och samtidigt förnekade de att landet är redo att rulla ut den nya finansiella tillgången. Det har också kommit en ny kryptolag som väntas träda i kraft i Kina 1 januari 2020.