Fintech onlinepengar

Innovationer inom finans

Putin satsar på kryptorubel

Putin har godkänt lanseringen av KryptoRubel (eng=CryptoRuble). Rysslands President Vladimir Putin har beställt en nationell kryptovaluta av kommunikationsminister Nikolay Nikiforov efter en stängd möte  enligt Kreml trogna Russiantimes.

Under flera månader har ryssarna gett blandade signaler kring var de står kring kryptovalutor och Bitcoin. Putin har tidigare haft möten med ryssen Vitalik Buterin – som även varit med och grundat Ethereum.

Vad kommer suveräna länder göra? Ryssland har kommit med regler kring kryptovalutor och ICO:s och i november publicerades en ny strategi med 5 nya ordrar från Putin för att reglera aktiviteterna kring tekniken. Ordrarna omfattade legala strukturer kring kryptovalutor inom Ryssland. De innehåller en plan för att använda tekniken för att skapa ”en betalningsform inom den Euroasiska ekonomiska unionen (EEU) vilket omfattar länder som Armenien, Vitryssland, Kyrgyzstan och Ryssland.

Ryssland, Kina och Iran vill alla ha de-dollarisation och komma ut från dollarberoendet. En strategi är en kryptorubel valuta för sin egna marknad och mellan andra länder – medan man inte vill ha bitcoin på sin egna marknad men gärna för andra länder. Mining vill man också reglera, den ryska ministern har tidigare sagt att när kryptorubeln lanseras kommer andra kryptovalutor och gruvor att förbjudas och helt regleras av den ryska regeringen.

Man vill också ha ett antal sandboxes för att testa nya teknik på samma sätt som man gjort i Storbritannien.

Swift (som är det internationella banksystemet) har hotat att ta bort länder som Ryssland och Iran från deras system. Genom att satsa så kryptovalutor så kommer det bli svårare att införa sanktioner.

Kryptorubeln kommer beskattas

Alla de finansiella transaktioner som involverar krypto rubeln kommer att beskattas enligt ministern. Skatten kommer också att gälla uppskattning av värde. När man köper och sälja en kryptorubeln, kommer skattesatsen att vara 13 procent av det intjänade skillnaden. Om ägaren inte kan förklara orsaken till uppkomsten av hans kryptorubel när omvandla dem till ryska rubel, blir skatten 13 procent av det totala beloppet.

Den nationella digitala valutan kommer att lanseras på internationella marknader, enligt Rysslands biträdande Minister för ekonomisk utveckling Oleg Fomichev. Han betonade att det är meningslöst att valuta endast cirkulerar endast inne i landet. Detta får inte vara en egen valuta, men en, som är utfärdat av staten och kontrolleras av staten. Men man kommer nog ha svårt att reglera det eftersom man kan använda en VPN och nå en bitcoin börs utanför Ryssland som inte följer ryska lagar.

Vad innebär kryptorubel?

Zerohedge har bloggat om att detta är en gamechanger och att det är goda nyheter både för rysk ekonomi och Bitcoin. Ryssland vill ha seriösa företag att verka i Ryssland oavsett valuta så länge verksamheten är transparent. Zerohedge för ett resonemang kring skatteflykt, lägre transaktionskostnader, pengatvätt och möjligheter för ryssar att skaffa fram kapital.