Fintech onlinepengar

Innovationer inom finans

Låna utan bank – så här får du tillgång till ett smartare företagslån

Företagslån

Pengar till småföretagDelningsekonomi och innovativa online tjänster skapar nya tjänster i den digital ekonomin. Många har börjat se på Crowdsourcing tjänster och andra innovativa tjänster på nätet för att få till smartare företagslån och låna utan bank.

Att ta företagslån

Som nystartad entreprenör är bland det svåraste att få rimliga och bra företagslån. Internationellt börjar allt fler företag komma in på SME- marknaden (small medium enterprise) och erbjuda företagslån men det är svårt att få riskkapital.

Begränsad finansiering för små och medelstora innebär ett stort problem för företag vilket leder till mindre jobbskapande och sämre välfärd. Nya spelare är på väg att lösa detta enorma problem genom SME-finansiering och crowdfunding där olika affärsänglar hjälper till att finansiera projekt och företag.

Riskkapital och bankverksamhet

Det är oftas svårt för banker och riskkapitalbolag att hitta vinnarna bland entreprenörna. Att realisera en affärsplan är komplext och omfattar allt från företagsidé, marknadsplan, framtida ekonomiska prognoser mm En bank ser på din betalningshistorik och din affärsplan för att bedöma risken med lånet och ger dig ett lån som i mångt och mycket är baserat på den risken som banken anser att de tar.

Vänder du dig till riskkapitalister är det vanligt att de tar en del av företaget för att hjälpa till med finansieringen. Banker lånar naturligtvis gärna ut pengar men de tar ofta bra betalt med räntor för att täcka den risken de tar med lån.

Genom att vara förberedd på finansiella delar när du startar ditt företag minskar du risken att hamna i likviditetsproblem.

Lendlink, Toborrow är exempel på ny svenska lånebolag som har peer-to-peer lån

Toborrow är den första svenska lånesajten som vänder sig till småföretag och peer-to-peer lån och företaget stöttas av Bonnier. Det finns även andra svenska peer to peer bolag som Lendlink.

Internationella företag som jobbar med p2p lending

Peer-to-peer låneföretegen använder en eBay-liknande modell för att matcha låntagare med investerare och förkorta lånelöften, ibland inom några timmar.

  • Atlas
  • Openbazaar
  • LendingClub
  • Prosper
  • Funding Circle

roligbild

Nya Internationella företag som är specialiserade på SME finansiering

Men det börjar dyka upp nya lånmäklare på Internet som ger företagslån och som sammanför investerare med låntagare med bättre villkor. Dessa företag försöker fylla tomrummet som har dykt upp på företagsmarknaden. Genom att ta bort ett steg dvs bankerna är tanken att erbjuda bättre villkor får både för de låntagande företagen och de som lånar ut pengar. På företagens webbplatser kan man som privatperson bjuda hur mycket du är beredd att låna ut. Några exempel på företag som verkar inom nischenär Crowdcube, Funding Circle och ThinCats.

En variant är företag som är specialiserade på låntagare till småföretagare och två företag som specialiserat sig på den affärsmodellen är amerikanska Receivables Exchange och MarketInvoice.

ThinCats är en lånemäklare som är speciliserad på företagslån

ThinCats.com är en on-line-marknad för företagslån i Storbritannien. De som lånar ut pengar är Thincats som sätter sina egna räntor och fattar egna beslut om investeringar.

• Räntorna har historiskt sett varit mellan 7% och 15%, men kommer sannolikt att öka till 8-10% när denna marknaden utvecklas.
• Alla ThinCats lån innehåller samma typ av skuldebrev och / eller personliga garantier som en bank normalt skulle kräva. Investerare kan ytterligare minska sina risker genom att sprida sina medel på ett antal olika lån.
• Sajten länkar investerare med låntagare som ett seriöst alternativ till en bank.
• Långivaren sätter sina egna räntor och fatta sina egna beslut om investeringar.
• Låntagare kan få lån mellan £50 000 och £ 1000 000 till fasta priser som löper från 6 månader till 5 år.
• Genom att plocka bort bankerna marknadsförs tjänsten att de i slutänden kan ge både långivare och låntagare en bättre affär. Webbplats: thincats.com

De som vill låna ut pengar deltar i en online-auktion för varje lån. I slutet av auktionen vinner de lägsta buden som behövs för lånet och långivarna får den ränta som de erbjuds. Låntagaren erbjuds ett lån på ett genomsnitt av de accepterade anbuden plus 1,5% för att täcka drift, hantera kostnaderna för drift och övervakning.