Fintech onlinepengar

Innovationer inom finans

Libra – skiljer sig stort från andra kryptovalutor

Libra är Facebooks kryptovaluta och har marknadsförts som en ”enkel global valuta och infrastruktur”. På Facebooks F8 developerkonferens sommaren 2019 sa Mark Zuckerberg att han vill göra det enkelt som möjligt att skicka pengar – det ska vara lika enkelt att skicka valuta som att skicka ett foto. Visionen är att kunna nå 1,7 miljarder människor som har tillgång till Internet och en mobiltelefon men som ligger utanför de traditionella finansiella systemen.

Libra lanseras första halvåret 2020 och bland partners fanns ursprungligen tunga partners som Mastercard och Visa.

Libra består av en valutakorg

Valutan är utformad för att inte vara en spekulativ tillgång som Bitcoin, utan en form av digitala pengar som backas upp av en reserv av tillgångar. Den är uppbackad av verkliga pengar för att minska volatiliteten som finns hos traditionella kryptovalutor. Libra består av en korg av traditionella globala valutor som kontrolleras av centralbanker vilket innebär att den inte blir lika volatil som andra kryptovalutor exempelvis Bitcoin.

Libra Association

Valutan kallas för Libra (sv. vågen) och de har även skapa organisationen Libra Association för att hantera valutan. Libra Association kommer vara helt fristående från Facebook.

Organisationer som stödjer projektet

Ursprungligen var det flera organisationer som stödjer initiativet som Coinbase, Mastercard, Visa, eBay, Stripe, Spotify, Uber, Lyft och Vodafone.
Men en del av organisationerna har hoppat av.

Tanken var att företagen skulle bidra till vad som kallas Libra Reserve, tillgångar som kommer att säkerställa varje enhet av Libra valuta stöds av något av någon tillgång tillskillnad mot Bitcoin.

Ursprungligen var även Paypal med i initiativet men de gick ut ur samarbetet enligt en artikel i New Yorktimes i oktober 2019 med motiveringen: PayPal has made the decision to forgo further participation in the Libra Association at this time and to continue to focus on advancing our existing mission and business priorities

Regleringar kring kryptovalutor och Libra

Gissningsvis är det mycket frågor som rör regleringar, regelverk och myndigheter.

President Trump och myndigheter har kriritserat projektet och amerikanska centralbankschefen Steven Mnuchin har sagt att han är väldigt obekväm med projektet som är ett potentiellt hot mot den amerikanska dollarn.

Catalini är chefekonom på Calibra intervjuas kring Libra på MIT.

Calibra app

Calibra app är en wallet som de kommer användas. De kommer att bygga applikationer relaterade till den nya digitala valutan och de säger att de har 100 utvecklare som jobbar med valutan.

Förtroendekris för Facebook

Facebook har stora problem efter Cambridge Analytica skandalen och de har tidigare förbjudit annonser mot kryptovalutor. Se hur Facebooks VD Mark Zuckerberg blir roastad av AOC och amerikanska lagstiftare kring Libra projektet där det framfördes oro kring företagets potentiella roll kring kryptovalutor och hur de hanterar Facebook data.