Fintech onlinepengar

Innovationer inom finans

Ryss misstänkts för Bitcoin penningtvätt på 4 miljarder USD

Bitcoin

En ryss Alexander Vinnik misstänks för en omfattande  penningtvätt på 4 miljarder dollar i bitcoin. Alexander Vinnik är operatör av BTC-e som handlat med Bitcoin sedan 2011.

En amerikansk jury i Kalifornien har åtalat mannen för digital valutaväxling och hans företag påstås ha tvättat mer än 4 miljarder dollar för personer som är inblandade i brott alltifrån hacking till narkotikahandel. Hans företag har gjort betydande afffärer i USA utan lämpliga protokoll mot penningtätt. Alexander Vinnik åtalades i 17 fall av penningtvätt och två punkter för att delta i olagliga penningtransaktioner. Både BTC-e (genom en påstådda holdingbolag med namnet Canton Business Corporation) och Vinnik har också belastats med en sammanräkning av olagliga pengar för företagstjänster och en sammanräkning av stämpling till penningtvätt. Han greps i en liten by i norra Grekland efter en utredning ledd av amerikanska justitiedepartementet tillsammans med flera andra federala organ och arbetsgrupper.

De amerikanska myndigheterna har också kopplat Vinnik till Mt. Gox, en Japan-baserade bitcoin handelssajt som kollapsade under 2014 efter att de blev hackade. Vinnik har ”fått” medel från hacket av Mt. Gox och tvättade dem genom BTC-e och Tradehill, ett annat San Francisco-baserade exchange han ägde. Om han döms riskerar Alexander Vinnik 55 år i fängelse.

Ladda ner åtalet här