Fintech onlinepengar

Innovationer inom finans

Swish – de svenska storbankernas mobila betalningstjänst

swish

Swish har blivit en vanlig och populär betalningsmetod i Sverige eftersom det är en enkel och snabb metod för användarna. De svenska storbankerna marknadsför betalningar över mobiltelefonen genom Swish och det är deras tjänst för att föra över pengar. Det är alltså bankernas gemensamma tjänst för överföring av pengar mellan privatpersoner och småföretagare.  Utöver de fyra monopolbankerna har även Länsförsäkringar, ICA bank, Skandia och Danske bank gått med i samarbetet.

Hur fungerar Swish tekniken
Användaren laddar ner en app till mobiltelefonen som ska koppla ihop bankkontot med mobilen. Ambitionen var tidigt att kunna göra betalningar till butik och man ser tekniken användas på idrottsklubbar och loppisar.

Hur mycket kostar Swish
Att ladda ner appen är gratis för användarna. För handeln är tekniken dyr och kostar ungefär 3 kronor per transaktion enligt Handelsnytt februari 2015.

Bokföring och Swish
Tekniken kräver att företagaren håller koll på kvitton och alla transaktioner och enligt bokföringslagen ska alla affärshändelser dokumenteras med en verifikation där det framgår vem som köpt, datum, belopp mm. Bokföringsnämnden rekommenderar att man har ett eget bankkonto för företaget. Om man säljer i butik ska det i i kassaregistret finnas ett registeringsförfarande för Swishbetalningar.

Swish tekniken används alltmer
Internetstiftelsen har undersökt svenskarnas inställningar till olika betallösningar som Swish, Klarna, iZettle och Bitcoin. Under 2015 har alltfler börjat använda Swish och enligt Internetstiftelsen uppgav 51% att de använde betaltjänsten-  vilket var en ökning med 250% på ett år.

Vad är att Swisha – definition
Begreppet Swisha har letat sig in i språkrådets lista över nya ord i Svenskan och innebär att föra över pengar genom mobilen. Trenden på antalet sökningar på Google för varumärket Swish har ökat under 2015. Det sker idag ungefär 40 500 sökningar i månaden på begreppet Swish och trenden har varit positiv under det senaste halvåret.

Tekniken hade initiala uppstartsproblem
Starten för appen gick trögt och det fanns stora säkerhetsrisker med mobila betalningar i synnerhet när man kopplar nya tjänster  till användarnas kontokort om de tappar bort telefonen. Under hösten 2014 hittade man ett allvarligt säkerhetshål vilket innebar att man kunde se betalningshistoriken vilket Computer Sweden.