Fintech onlinepengar

Innovationer inom finans

Swift pilot med betalningar i realtid över Europa

SWIFT pilot testar betalningar i real-tid över flera länder i Europa med euro systemets mål för omedelbar realtidsbetalning. Banker från Frankrike, Tyskland, Italien, Luxemburg, Ryssland och Spanien har anslutit sig till Swift för att testa realtids GPI-gränsöverskridande betalningar genom euro-systemets Target Instant Payment Settlement (TIPS).

Vid betalnings meddelanden som använder Swift-nätverket i real tid, kan kvittningen och mottagandet av medel i mottagarkontot fördröjas med flera dagar när man går in i det nationella clearing-systemet.

Tillkomsten av real tids betalningssystem och längre ”kredit fönster” möjliggörs genom tillgång till centralbanks pengar avveckling, så att betalningar kan krediteras på några sekunder. Swift GPI lanserades 2017 och har ökat hastigheten, insynen och spårningen av gränsöverskridande betalningar via Swift-nätverket. I genomsnitt är 40% av GPI-betalningarna krediterade till mottagarna inom fem minuter. Förseningar kommer vid den sista etappen av transaktionen delvis på grund begränsade driftstimmar i lokala clearingsystem.

Bland de institutioner som deltar i pilotprojektet finns Banque Internationale à Luxembourg, BBVA, Deutsche Bank, Natixis, Santander, Sberbank och UniCredit.

Ett liknande arrangemang testades framgångsrikt av Swift i 2018 med Australiens inhemska Instant Payment system, den nya betalningar Platformen (NPP) med en grupp av banker från Australien, Kina, Singapore och Thailand.