Fintech onlinepengar

Innovationer inom finans

Bitcoin Guide – Läs vår investerarguide – Vad är Bitcoin och så här köper du valutan!

Bitcoin Guide

BitcoinVad är bitcoin?
Bitcoin kallas ibland för det digitalt guld och som lanserades 2009 och har snabbt blivit något av nerdarnas favorit som ibland lite nedlåtande kallats anarkisternas valuta.
Men Bitcoin har fått allt mer uppmärksamhet allt eftersom värdet och investeringarna har ökat i tillgången. Det var den första typen av valuta som kallades kryptovaluta.

Utöver att det är en tillgångsslag går det teoretiskt att använda det som ett betalningssystem och valuta som du kan köpa.verkliga produkter för. En del har börjat sälja sina hus i bitcoin och det finns tom ishockeylag där man gör utbetalningar i bitcoin. Traditionell bitcoin bör inte ses som en valuta eftersom transaktionskostnaden är för hög utan en tillgångsklass precis som guld.

Vad som gör bitcoin unikt är att den inte drivs av statliga stöd eller av centralbanker. Det innebär att centralbankerna vill motverka valutan och istället pratar om blockchain som är en teknik som även bitcoin bygger på . Inte heller banker är så förtjusta i tekniken eftersom man kan göra betalningar utan att banker får ut någon mellanskillnad.

Ingen kontrollerar bitcoin utan är decentraliserad. Valutan trycks inte som dollar eller euro och den har ingen riksbankschef eller annan organisation eller storbank som bestämmer dess värde.

När är det bra att investera i Bitcoin?

Under 2016 och början har vi sett att allt fler investerat i Bitcoin och valutan har stigit kraftigt vid politisk osäkerhet och den har tagit rollen från guldet som en safe-heaven vid osäkerhet. Vi har sett att alltfler har investerat i Bitcoin efter Brexit men även valet av Donald Trump. Under 2017 har utvecklingen fortsatt och vara extremt positiv.

När Grekland hotade att lämna EU steg valutan. Under den finansiella cypernkrisen flukturerade Bitcoindramatiskt i värde och under två veckor steg valutan kraftigt till 72 USD från 40 USD. Under åren har valutan blivit populär i vissa politiska kretsar och numera kan man läsa positiva artiklar i Washington Post om valutan. Det är inte en slump att Universitetet i Nicosea i Cypern numera accepterar bitcoin betalningar.

Bitcoin är extremt voilatilt dvs förändras och som köpare vill man gå in på en låg nivå. Under vintern 2017 såg vi hur enskilda större aktörer började manipulera valutan och det försegick även insidertrading vilket innebär att man bör fundera på vid vilken nivå man går in på.

CEX.IO

Är bitcoin ett lotteri?

Detfinns de som hävdar att bitcoin är som en trisslott, casino eller lott och den liknelsen stämmer till viss del även om vinstmöjligheten på bitcoin är betydligt högre. Om länder förbjuder bitcoin genom regleraringar och skatter så riskerar priserna gå ner. Hittills har sådana försök att stoppa bitcoin inte varit speciellt lyckade men inom EU är man på kringsstigen och centralbanker och banker är mäktiga lobbygrupper som kan påverka lagstigftningen att bli mer restriktiv. Samtidigt finns det länder som är mer öppna vilket innebär att det är ungefär lika svårt att stoppa bitcoin som de t är att stoppa Internet.

Är de flesta ekonomer inte mot bitcoin?

Det är klart att riksbankschefer och bankchefer är emot bitcoin eftersom det rubbar deras affärsmodeller och det största hotet är regleringar. Många eknomer är ”köpta” och säger vad deras uppdragsgivare säger. Men om du lyssnar på vad de mest kända ekonomerna som Milton Friedman, van Hayek och Jon Nash sagt om pengar så framkommer en annan mer nyanserad  bild där kryptovalutor och bitcoin kanske är svaret på deras problemställningar.

Hur kan du köpa och använda bitcoin?

Handelsplatser
Bitcoin handlas på flera online handelsplatser och du kan köpa den med olika valutor.
Det finns handelsplatser där du kan köpa och sälja valutan exempelvis

 • Coinbase.com – Är en lättanvänd sajt (även om registeringen är lite krånglig med att skicka upp ditt körkort) har en wallet där du kan se ditt saldo och utvecklingen av de största digitala valutorna Bitcoin, Litecoin och Ethereum.
 • Bitfinex är en tradingplattform for Bitcoin, Litecoin och Ethereum
 • OKCoin är en tradingplattform i Kina
 • Bitstamp är en av de största tradeplattformarna och den är baserad i Luxemburg och den första plattformen i EU.
 • Poloniex.com
 • Bitmex.com har derivat på digitala valutor. Du kan bara göra betalningar till kontot genom Bitcoin.
 • Kraken efter att du fört över pengar från din bank till Kraken kan du börja handla. Du kan överföra pengar från euro, dollar, pund, kanadensiska dollar och yen. Kraken har flera av de stora digitala valutorna.
 • Safello – är en svensk sajt där du kan köpa och sälja Bitcoin
 • Localbitcoins.com
 • Coincorner.com
 • Bitbargain.co.uk
 • Xapo.com

ATM-maskiner med Bitcoin
Det finns även ATM-maskiner som handlar med Bitcoin exempelvis Robocoin och Lamassu där du kan köpa och sälja Bitcoin med riktig valuta. Det finns också fler företag och restauranger som börjat acceptera Bitcoin och Bitcoin motors är ett företag som köper och säljer bilar. Virgin Galactic accepterar också valutan om du har lust att åka på en rymdfärd!

Betalningssystem för webbshoppar och POS
Bitpay har en lösning för att börja använda Bitcoin.
https://bitpay.com

Vem skapade Bitcoin?

En mjukvaruutvecklare som heter Satoshi Nakamoto kom med förslaget med Bitcoin. Syftet var att skapa en valuta som var oberoende från central enhet och med låga transferingskostnader.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hKr7xNu0xbw

Hur skapas Bitcoin och vad är minining?

Varifrån kommer Bitcoin? Med papperspengar beslutar en regering och riksbank när man ska skriva ut och distribuera pengar. Bitcoin har inte en central regering utan det är ett distribuerat system. Med Bitcoin, används särskild programvara för att lösa matematiska problem och det utfärdas ett visst antal bitcoins i utbyte för detta vilket kallas bitcoin mining (gruvdrift). Detta är ett smart sätt att utfärda valuta och skapar också ett incitament för fler människor till gruvan.

Bitcoin mining

De största mining poolerna: Källa Blockchain

Tanken är att det precis som med guld att det finns en begränsad mängd av valutan. Bitcoin valutan har av många setts som ett experiment och ett sätt att stödja alternativ till de stora världsvalutorna men får mer och mer genomslag. Det går att producera Bitcoin med en klient som man laddar ner till sin dator men den metoden är långtifrån effektiv (http://sourceforge.net/projects/bitcoin/ ).

Grafikprocessorer fungerar bäst för mining som Radeon modeller och vissa Geforce modeller. På Amazon kan du köpa miningdatorer som AntMiner S7, AntMiner  S9 och Avalon 6. Vad som är intressant i bitcoingruvan är hur miningdatorernas kapacitet i Th/s, energiåtgång och ungefär hur många Bitcoin som du kan få ut per månad. Antiminer S9 som kostar knappt 2000 dollar har kapacitet på 0,3603.

Det finns 3 hårdvarukategorier för bitcoin mining:

 • CPU – då du använder din egna dator – sällan lönsamt
 • FPGA (Field Programmable Gate Array)
 • ASIC (Application Specific Integrated Curcuits)

Bitcoinmining är processen att lägga transaktionshistorik till den publika redovisning av tidigare transaktioner eller blockchain. Denna redovisning av tidigare transaktioner kallas blockkedjan eftersom det är en kedja av block.

Bitcoin 2.0

En av de mest intressanta aspekterna är möjligheten att använda Bitcoin protokollet och nätverket för att bygga nya, inbyggda distribuerade tjänster ovanpå protokollet. På senare tid har denna riktning som kallas Bitcoin 2,0 fått betydelse i projekt som Colored coins, Mastercoin och Ethereum.

Svenska företag som satsar på bitcoin

I Sverige kan du köpa bitcoin hos https://kapiton.se.
Man planerar även en bitcoin automat som ska stå i Gallerian i centrala Stockholm där man kan ladda ner valutan till mobilen. I Kanada har liknande maskiner lanserats från företaget Lamassu.

KNC miner  – har en miningprodukt för Bitcoin
https://www.kncminer.com


Utveckling Bitcoin XBT fond till oktober 2017.

Att investera i Bitcoin fonder

Förutom att köpa Bitcoin finns det andra investeringsmetoder. På Avanza kan du köpa certifikat på fonden Bitcoin XBT som drivs av Mangold Fondkommission AB. De tar ut en förvaltningsavgift på 2.5%.

Fonden består av 2 100 000 certikat som de har köpt från marknadsplatserna Bitstamp, Itbit och Coinbase Exchange.
Läs prospekt.

Kritik mot Bitcoin och den katastrofala Mt Gox craschen

Valutan steg högt i värde för att krascha efter det att man drabbades av en rätt mild hackerattack mot den japanska handelsplatsen Mt Gox under 2012. En intressant infallsvinkel är att Mt Gox verkar transparenta kring situationen och berättade öppet kring problemen – ett förhållningssätt som jag tror få banker skulle göra. Enligt Mt Gox försvann inga pengar utan det handlade bara om ett konto och de har även hitta några konton som var felaktiga. Det finns alternativa handelsplatser exempelvis Chilebaserade https://www.tradehill.com/ (kod för att få rabatt på avgifter: TH-R1168)

Juridiska hot – risken för penningtvätt

Det finns stora finansiella intressen i väst som fruktar en ny valuta och den genomslag det kan innebära på sikt. Under 2012 några veckor innan den sk hacker attacken gick 2 stycken amerikanska senatorer demokraterna Charles Schumer och Joe Manchin enligt en artikel på Reuters  och lobbade mot Bitcoin till DEA (Drug Enforcement Agency) och Amerikas justitiekansler. Deras invändningar handlade om att kryptovalutor används för illegal droghandel exempelvis på underground sajten silkroad. En annan risk är att centralbanker inte har någon insyn så kommer bitcoin troligtvis användas för att tvätta pengar. Enligt vissa vassa kritiker är Bitcoin ett pyramidspel eftersom det inte finns något underliggande värde.

Från svenskt håll så har Finansinspektionen varnat att Bitcoin kan användas för penningtvätt och de kräver registering av företag som köper och säljer valutan. Samtidigt så är de som vanligt tysta om de större penningtvättarna som sker  i samhället. Läs tex den här artikeln om skatteparadisens hemligheter.

Alternativa valutor än Bitcoin

Efter det att Bitcoin har blivit känt har andra utvecklare kopierat och tweakat Bitcoins kod för att skapa alternativa digitala  valutor. Det är relativt enkelt att starta en ny coinbaserad valuta och det har dykt upp mer än 700 alternativ under rätt kort tid. Ofta är priset lägre och ökningen av värdet på det ursprungliga myntet och själva grunderbjudandet kallas för ICOs.

Försäljning av blockchain-länkade data  och kryptocoin tillåter investerare att utbyta nyskapade digitala tokens där prisökningen är större.  Litecoin, Darkcoin och Dogecoin och Etherum håller på att bli kända och har kraftigt ökat i värde. Andra valutor är BTC Bitcoin, DGB DigiByte, SC Siacoin, XEM NEM och Ripple.

Skillnaderna mellan dessa ”altcoins” kan vara subtila men erbjuder fördelar för i olika situationer.

Ökade transaktionskostnader

Maktkampen kring tekniken över den till synes enkla frågan om hur du uppgraderar nätverket för att hantera fler transaktioner – innebär att avgifterna ökar för vissa typer av transaktioner. Transaktioner som bör ta 10 minuter tar ibland dagar eller inte går igenom alls, och den genomsnittliga avgiften har stigit vilket är en negativ utveckling för ett nätverk som länge var billigare än VISA.De ökade kostnaderna innebär att många börjat se på andra kryptovalutor och blockchains.

Börsvärdet på Bitcoin – värdet kan tredubblas 2017 enligt Saxo bank

Under 2013 började tongångarna bli mer positiva och man kunde läst en artikel i Washngton Post den 3:e april om den lilla valutan som en dag kan bli väldigt stor…Läs artikeln här

Bitcoin är den största digitala valutan men värdet är väldigt voilatilt. Bitcoin handlades omkring $900 i den första veckan i januari 2017 jämfört med $400 i början av 2016. Under hösten 2017 har priserna stigit dramatiskt för att i början på 2016 på en dag sjunka 20%. Att priset sjönk sammanföll med en uppdatering av valutan samt att Kinesiska regulatorer började gå hårdare mot valutan.

Enligt rapporten Outrageous predictions 2017 från danska Saxo bank tror man att den digital valutan kan tredubblas i värde för 2017  under Donald Trumps presidentskap och skattepolitik när inflationen skjuter i höjden. Banken förutspår i rapporten att värdet kan nå 2100 USD. Människor söker andra placeringsformer som inte är bundna till  centralbanker.

Källa: http://coinmarketcap.com
Revision: Sveriges riksbank ”Have Virtual currencies affected the retail payments market” av Björn Segendorf

Intresset för Bitcoin enligt Google Trends

Regionalt intresse för bitcoin