Har du en hobby som du är extra bra på och som du funderar på att tjäna lite extra pengar på? Innan du startar upp din hobbyverksamhet så måste du vara medveten om de regler som gäller när det kommer till att tjäna pengar på en hobbyverksamhet. I den här artikeln ska vi hjälpa dig rätt och dela med oss av det som du ska tänka på innan du börjar tjäna extra pengar på din hobby.
Vad är det egentligen som räknas som en hobbyverksamhet?
- En hobbyverksamhet är någonting som du gör på din fritid.
- En hobbyverksamhet är inte din huvudsyssla.
- Du utför inte din hobbyverksamhet på uppdrag av någon annan.
Här är några exempel på vad som kan räknas som en hobby:
- Djuruppfödning
- Jakt eller fiske
- Hästsport
- Hemslöjd
- Biodling
- Trädgårdsodling
- Konstnärlig verksamhet
När du börjar att tjäna pengar på din hobbyverksamhet måste du komma ihåg att skatta när du går i vinst och får ett överskott på det du säljer. Om du börjar tjäna mer än 30 000 kronor kommer du att behöva skatta som om du hade drivit en näringsverksamhet.
Hur mycket får man tjäna utan att skatta?
Skatteverket har fastställt att du har rätt att tjäna 24 238 kronor skattefritt per år. Om du säljer saker som du har använt för personlig bruk, på loppis exempelvis, ska du bara skatta på den delen som överstiger 50 000 kronor.
Det finns med andra ord en hel del regler när det kommer till att driva en hobbyverksamhet.
- Om du får överskott och tjänar pengar på din hobbyverksamhet ska du betala skatt. Då betalar du även egenavgifter på överskottet.
- Du behöver inte deklarera en hobbyverksamhet som har gått med förlust, se dock till att du spar underlag från verksamheten!
- Om du inte går med vinst och du går med underskott/förlust ett år så har du rätt att spara det för att dra av på samma hobbyverksamhet om du går i vinst under de kommande fem åren.
- Du får enbart göra avdrag på de utgifter som tillhör din hobbyverksamhet och som du har betalat under det aktuella inkomståret.
Varje hobbyverksamhet ska beskattas var för sig, om du har två hobbyverksamheter kan dessa inte kvittas mot varandra. Är det så att din hobbyverksamhet går i vinst och ger ett överskott så ska du betala egenavgifter på nettovinsten. Egenavgifterna ligger runt 29%. Är du pensionär betalar du dock en lägre egenavgift!
Hobby eller näringsverksamhet?
Ibland kan det kännas svårt att veta vart gränsen mellan de olika verksamheterna går. Kom ihåg att när du driver din verksamhet med målet att ha det som ett heltidsjobb och gå i vinst så klassas det som en näringsverksamhet. Om du inte är ute efter att göra vinst eller att arbeta med din hobby på heltid så klassas din verksamhet som en hobbyverksamhet.
Kom ihåg att det är upp till Skatteverket att bedöma om din verksamhet kan klassas som en hobbyverksamhet eller inte!
Pensionär med en hobbyverksamhet
Har du gått i pension och vill tjäna lite extra pengar på din hobby? Som pensionär är det perfekt att ha en hobbyverksamhet, du håller dig inte bara sysselsatt utan du har även möjligheten att tjäna lite extra pengar. Som pensionär finns det inte någon gräns på hur mycket du får tjäna på din verksamhet, skulle det vara så att du tjänar över 80 000 kronor per år måste du kontakta Skatteverket för att ta reda på om du behöver registrera dig för moms.
Hur mycket får man tjäna på sin hobbyverksamhet som pensionär utan att betala skatt?
Om din hobbyverksamhet går i vinst och du tjänar pengar på den ska du betala skatt på överskottet.
Hur mycket får man tjäna som pensionär?
Du får tjäna hur mycket du vill så länge du deklarerar och skattar på vinsten.
Måste man bokföra en hobbyverksamhet?
Ja, du måste ha ordning på dina inkomster för att kunna deklarera rätt.
Hur mycket får man tjäna på en hobbyverksamhet som pensionär?
Det finns ingen gräns, men du måste alltid betala skatt och egenavgift på vinsten. Inkomsten från hobbyverksamhet beskattas som inkomst av tjänst.
Sparande av underskott från hobbyverksamhet
Hur går det då till när det kommer till att spara underskott från hobbyverksamheten? Du har som sagt rätt att spara underskottet upp till fem år efter det aktuella beskattningsåret. Avdraget som du gör får inte överstiga årets överskott, så om du har, låt oss säga, 40 000 kronor i överskott så får du högst använda 40 000 kronor från det sparade årets underskott. För att förtydliga hur det fungerar kan vi visa ett exempel.
Låt oss säga att Anna har deklarerat sin hobbyverksamhet så här för inkomståren 1-7:
1 underskott 20 000
2 underskott 15 000
3 underskott 10 000
4 underskott 5 000
5 överskott 10 000
6 underskott 10 000
7 underskott 5 000
Det betyder att Anna inte har möjlighet att göra avdrag för underskott förrän år 5, detta då hennes verksamhet ger ett överskott för första gången. Anna kan göra ett avdrag med 10 000 kronor av det underskott som hon fick det första året.
Hobbyverksamhet och inkomst
Nu är du nästan redo att starta din egen hobbyverksamhet och tjäna lite extra pengar. Innan du gör det vill vi påminna dig om de viktigaste sakerna igen.
- Inkomstskatt – Din samlade inkomst av tjänst och hobbyverksamhet betalar du kommunalskatt på. Överstiger din inkomst 600 000 kronor tillkommer 20% statlig skatt på den överskjutande delen.
- Underskottet i din hobbyverksamhet får sparas upp till fem år.
- Skatta alltid på överskottet som du tjänar på din hobbyverksamhet.
Några saker som du kan fundera på när du börjar sälja dina saker:
- Hur ska du ta betalt? Smidigast och säkrast är att ta betalt via swish eller banköverföring.
- Ta reda på vilken plattform som är bäst att sälja på. Vill du sälja på Blocket, Tradera, Etsy eller Marketplace kanske?
- Visa att du finns och vad du kan! Sälj direkt till dina kunder på mässor, marknader eller via bekanta.
Vi önskar dig all lycka till i din hobbyverksamhet och kom ihåg att Skatteverket alltid kan svara på frågor som rör din hobbyverksamhetens ekonomi och skatt. Glöm inte att ha kul!