fre. okt 18th, 2024
onlyfans skatt

Vad är OnlyFans?

OnlyFans är en internetbaserad prenumerationstjänst med grundtanken att profilerade kreatörer ska ges möjligheten att ha direktkontakt med sina prenumeranter, så kallade “Fans”. Dessa fans får genom en prenumerationsavgift tillgång till innehåll som kreatören aktivt valt att inte lägga upp någon annanstans. Innehållet kan variera mellan allt från träningsvideos till matematiklektioner men hemsidan har genom åren allt mer kommit att rikta sig till vuxet innehåll både i bild-och videoformat. Skaparen väljer själv vad den månatliga prenumerationskostnaden för sina fans ska ligga på men OnlyFans tar en komission på 20% av denna. Fansen kan utöver avgiften välja att betala dricks till kreatören vilken kreatören får behålla hela summan av. OnlyFans har idag över 170 miljoner användare varav ca 1,5 miljon av dessa är kreatörer. 

Om du skapar innehåll på OnlyFans har du förmodligen blivit varse om potentialen för en ordentligt hög inkomst. Att ha en hög inkomst innebär dock även att du måste ha extra koll på hur din inkomst ska beskattas. Se vår redogöring för hur du betalar skatt på OnlyFans nedan. 

Hur betalar man skatt på OnlyFans?

Pengar som tjänas via OnlyFans, oavsett om det är via prenumerationsavgifter eller dricks, ska beskattas precis som vilket jobb som helst. Skatteverket säger att du är skyldig att betala skatt för “All ersättning du får genom aktivitet i sociala medier och på internet” samt “Alla donationer som dina följare frivilligt ger dig för att du har en streamingkanal, blogg, videoblogg eller liknande”. Att betala skatt är alltså i princip oundvikligt även via en webbplats som OnlyFans men det finns sätt att minska dina skatteutgifter, bland annat genom att starta en enskild firma. 

Vad är då en enskild firma? En enskild firma innebär att du som privatperson är ensam ägare och ytterst ansvarig för ett företag. Utöver det har företaget ditt personnummer som identitetsbeteckning istället för ett organisationsnummer. Du kan inte ta ut lön via en enskild firma men har istället rätt till att göra personliga uttag som du sedan tar upp i din årsdeklaration. Du betalar alltså ingen skatt på dessa uttag utan istället beskattas överskottet i din enskilda firma. Ett räkneexempel kan se ut som följer: 

Din enskilda firmas överskott är 250 000:-. Du kan då göra ett eget uttag på 150 000:- utan att betala skatt på uttaget och istället betalar du skatt på företagets överskott, i detta fall 250 000:-. 

Skatten kommer alltså inte räknas av månadsvis som för en arbetstagare utan kommer istället betalas i en klumpsumma när din deklaration har skickats in och kontrollerats av Skatteverket.

Avdrag för enskild firma

Om du driver en enskild firma har du också möjligheten att dra av kostnader som är nödvändiga för att kunna driva din verksamhet, så kallade avdragsgilla kostnader. I ett fall som OnlyFans kan detta inkludera exempelvis: 

  • Sexleksaker
  • Dator-och mobilkostnader
  • Internet-och WiFi-kostnader
  • Programvara för att redigera bilder eller videor
  • Kamera 
  • Kläder (som kan bevisas används i framställandet av content) 
  • Smink och liknande skönhetstillbehör
  • OnlyFans plattformsavgifter
  • Lokal (om du exempelvis har ett arbetsrum där du framställer content)

Det finns även stränga regler kring saker som inte under några omständigheter kan anses vara avdragsgilla. Till exempel: 

  • Försenings-eller kontrollavgifter till skatteverket
  • Böter
  • Bröstförstoring
  • Solariesolning

Undantag från att betala skatt på OnlyFans

Det enda undantaget från skatt vore om du totalt på ett år tjänar under det så kallade maxbeloppet. År 2024 ligger maxbeloppet på 24 237:-. Detta gäller dock alla dina inkomster under ett år, alltså inte bara vad du tjänar via exempelvis OnlyFans. Om din OnlyFans-sida dock anses vara en hobbyverksamhet och du ett år går med förlust kan du de kommande 5 åren kvitta eventuella överskott mot denna förlust fram till dess att förlusten är täckt. För att din OnlyFans ska få klassas som en hobbyverksamhet ska nedanstående kriterier uppfyllas: 

  • Det är något du utövar på din fritid
  • Det är inte din huvudsakliga försörjning
  • Det inte något du utför på uppdrag av en någon annan

Faror med OnlyFans

Att vara en kreatör på OnlyFans är inte alltid glamoröst även om det kan locka att se hur andra personer tjänar stora pengar via webbplatsen. Det kommer alltid finnas folk som utnyttjar systemet och genom skärminspelningar och skärmdumpar kan komma att sälja ditt innehåll till pornografiska hemsidor eller i värsta fall använda det för utpressning riktad mot dig eller dina närstående. Flera kreatörer vittnar även om hur lätt det är att bli pressad av sina fans att göra saker som man i vanliga fall inte känner sig bekväm med, men som man är villig att göra i stunden endast på grund av den ekonomiska aspekten.

I Sverige är det dessutom olagligt att köpa sexuella tjänster vilket har gjort OnlyFans till ett hett diskussionsämne. Det är alltså inte omöjligt att riksdagen inom en snar framtid beslutar att köp av sexuella bilder och videor ska vara illegalt och då kommer det bli avsevärt mycket svårare att försörja sig via webbsajten. 

Related Post

This site is registered on wpml.org as a development site.