lör. jun 22nd, 2024

Vad är P2P lån?

Av Stefan Ramstedt nov27,2023
p2p lån

Peer-to-peer (P2P) utlåning, även känt som Peer to Peer eller P2P-lån, utgör en form av gräsrotsfinansiering där kapital skaffas genom enkla online-metoder. Istället för att förlita sig på stora summor finansiering från ett fåtal företag eller individer, använder gräsrotsfinansiering små investeringar från en omfattande grupp av privatpersoner. Låntagare kan därmed erhålla kapital direkt från långivare utan att behöva involvera banker eller riskkapitalbolag.

Fördelar för start-up bolag

Vid traditionell investering genom ett riskkapitalföretag (VC) kan dessa investera stora summor i ett företag och därmed förvärva en andel i det. Detta medför dock betydande risker för VC-företaget, och som kompensation kräver de ofta en betydande ägarandel eller kontroll över företaget.

Fördelar för den som lånar ut pengar

Beroende på P2P-utlåningsplattformen och den typ av finansiering som tillhandahålls kan enskilda investerare låna ut pengar till företag med relativt små minimibelopp. Dessa kortfristiga lån återbetalas med en ränta som ofta överstiger vad man kan få från en traditionell bankinlåningsränta.

Företag och länder som satsar på P2P

I länder som Indien satsar fintech-företag stort på P2P-betalningar. Exempel på företag som är aktiva inom P2P-finansiering i Indien inkluderar Oxigen, PhonePe, CasHup, Udio och Payse. Denna trend visar på den ökande populariteten och acceptansen av P2P-finansiering som en alternativ och decentraliserad metod för kapitalanskaffning och utlåning.

Ett engelskt P2P låneföreag är https://www.assetzcapital.co.uk

Paym P2P mobile payments

Paym P2P Mobile Payments är en lansering från brittiska banker för mobila betalningar och kommer att marknadsföras under namnet Paym. Denna tjänst, utvecklad av VocaLink, möjliggör för bankkunder att koppla sitt telefonnummer till sina bankkonton. Bankerna har stött på utmaningar när det gäller att anpassa sig till digitala kanaler, och Paym representerar ett betydande försök att samarbeta kring mobila betalningar. Systemet liknar ClearXchange.

Användarna kommer att kunna genomföra person-till-person-betalningar genom att enbart använda ett mobiltelefonnummer som en proxy, vilket eliminerar behovet av att avslöja clearingnummer eller kontonummer. Det innebär att alla kontakter i telefonens adressbok blir tillgängliga för betalningar.

Bland de banker som är anslutna till systemet finns Bank of Scotland, Barclays, Cumberland Building Society, Danske Bank, Halifax, HSBC, Lloyds Bank, Santander och TSB Bank. Andra banker har också uttryckt intentionen att ansluta sig till detta system.

Related Post

This site is registered on wpml.org as a development site.