torsdag, augusti 18

Artiklar om: Vad är P2P lån?

Vad är P2P lån?

Peer-to-peer (P2P) utlåning är en form av  gräsrotsfinansiering som på engelska kallas Peer to Peer eller P2P Ledning. Det är en metod att skaffa kapital som sker enkelt över Internet. Hellre än att förlita sig på stora mängder finansiering från en handfull företag och personer, använder gräsrots finansiering små investeringar från en stor pool av individer. Låntagare kan säkra pengar direkt från långivare utan att använda några banker eller riskkapitalbolag.

Fördelar för start-up bolag
Vid traditionella investeringar genom ett riskkapital företag (VC) kan de investera flera miljoner i ett företag och förvärva aktier i den. Detta medför en betydande risk för VC-företaget som i gengäld kräver att företaget överlämnar en stor del av ägandet eller kontrollen.

Fördelar för den som lånar ut pengar
Beroende på P2P utlåning plattform och vilken typ av finansiering som ges kan enskilda investerare låna ut pengar till företag med små minimi belopp. Dessa kortfristiga lån återbetalas med en ränta som överstiger vad de kan få från inlåningsräntan på en bank.

Företag och länder som satsar på P2P
I Indien satsar deras fintech företag mycket på P2P betalningar exempelvis i föreaget företag som Oxigen, PhonePe, CasHup, Udio och Payse.

Ett engelskt P2P låneföreag är https://www.assetzcapital.co.uk