Fintech onlinepengar

Innovationer inom finans

Digitala valutor

Digitala valutor

Vad är digitala valutor?

Digitala valutor handlar mycket om att bygga ett bättre finansiellt system är vårt nuvarande. Fysisk valuta har funnits sedan urminnes tider men dess roll har minskat i betydelse eftersom nya former av betalning har dykt upp. Pengar är ett medium för utbyte av fysiska saker och tjänster. Digital valuta är en betalningsmetod som finns endast i elektronisk form och inte är materiella. Digital valuta kan definieras som en Internet-baserad form av valuta vilket skiljer sig från fysiska (t.ex. sedlar och mynt).

De digitala valutorna har liknande egenskaper som de fysiska valutor men de gör det möjligt med blixtsnabba transaktioner och gränslös överföring av äganderätten. Digital valuta kan överföras mellan enheter eller användare med hjälp av olika tekniker som datorer, smartphones och Internet. Digitala pengar gör det möjligt med marginalfri överföring av äganderätten samt momentana transaktioner. Digitala valutor kan användas för att köpa varor och tjänster, men kan också begränsas till vissa communities såsom en gaming eller sociala nätverk.

Andra namn på digitala valutor

Digital valuta kallas även digitala pengar och cybercash. Både virtuella valutor och kryptovalutor är namn på digitala valutor. Det finns ofta olika användningsfall för olika digitala valutor medan Bitcoin är den monetära basen är tex Bitcoin Cash bra för transaktioner och Ethereum för smarta kontrakt

Digitala valutor kan bygga på olika affärsmodeller: Vanliga komponenter hos alternativa valutor är kupongsystem eller lokala valutor, bytesringar och mikrokredit är exempel på affärsmodeller som ofta används.

Seriösa digitala valutor

De digitala valutorna som man pratar mycket om.

 • Bitcoin är en av den mest kända digitala valutorna och har den största marknadsandelen.
 • Ether (Ethereum) försöker skapa en ekonomi baserad på kryptografi. Ethereum gör det enklare att skapa kontrakt.
 • Litecoin – en digital valuta som lever lite i skuggan av Bitcoin och Ethereum.
 • Stellar
 • Tron

Exempel på andra digitala valutor – altcoins eller shitty coins?

Det finns en uppsjö av olika digitala och alternativa valutor och alternativa kryptovalutor till Bitcoin kallas för altoins vilket syftar till att de är alternativ att använda sig av. Ibland kallas dessa föraktfullt av trogna och fundamentala Bitcoin investerare för Shitcoins. De menar att innovationen är Bitcoin och det kommer bara finnas en blockchain som kommer ha 95% av värde och det är Bitcoin. De har en poäng eftersom utbudet dvs antalet Bitcoins är begränsat.
Se på listan på altcoin så krävs det ingen Einstein för att se att många av altoinen är vansinninga och tveksamma investeringar.

Guldbaserade digitala valutor

 • Pecunix – som är en guldbaserad digital valuta
 • E-gold är ett betalningssystem som påminner om Paypal. Men i egold är den underliggande värdet guld som kan växlas in till kontanter.

Cryptocoins (alternativ till Bitcoins)

Det finns mängder av olika cryptocoins – några av de som man spekulerear mycket kring är:

 • Decred
 • BTC Bitcoin
 • DGB DigiByte
 • SC Siacoin
 • XEM NEM
 • Tezos
 • EOS

Se mer på : coinmarketcap.com

Social media valuta

Det finns flera olika typer av digitala valutor. Du har säkert hört talas om WoW Gold valuta – men det finns även andra online valutor som är till för att byta tjänster i sociala medier.

Eaves (förkortas e)  är en digital valuta som används på den sociala webbplatsen Empire avenue. Empire Avenue går under beteckningen börsen för nördar. Du kan tex knyta dina sociala konton på Twitter och Facebook till tjänsten och börja köpa andra människors identiteter. Genom paypal kan du köpa 10 000 eaves för 5$ eller också börjar du handla med de eaves som du får när andra köper aktier i dig eller gör du ett uppdrag som tex att retweeta ett Twitter inlägg. Däremot går det inte att sälja valutan. Min empire avenue profil hittar du här och du får gärna investera i mig!

Att använda digitala valutor i en webbshop och i WordPress

I WordPress och deras webbshopssystem Woocommerce finns det en mängd olika plugins och stöd för digitala valutor. Exempelvis BitCoin Wallets for Woocommerce. Ett annat system är User Wallet Credit System som gör det möjligt för alla användare av din webbplats med sin egna wallet.

Om du använder CMS-systemet Drupal finns det en modul (digital currency) till webbshoppen Ubercart som stödjer följande digitala valutor.

Fördelarna med att använda digitala valutor

En fördel med digitala valutor är möjligheten att komma ur nuvarande system där banker kontrollerar stora delar av betalningsflödet vilket kostar samhället stora pengar.

Den amerikanska dollarn har inget egenvärde. Det är ett klassiskt exempel på fiat pengar med ingen gräns för den kvantitet som kan produceras. Dess primära värde ligger i de villighet att acceptera det och, därför, lagliga betalningsmedel lagar kräver dem att göra detta. Det är sant att våra pengar skapas ur ingenting, men det är mer korrekt att säga att det bygger på skuld. I en mening, därför skapas våra pengar av mindre än ingenting.

Hela penningmängden skulle försvinna in i bankvalven och datachips om alla skulder återbetalades. Enligt det nuvarande systemet, därför kan inte våra ledare tillåta en allvarlig minskning av varken den nationella skulden eller konsumenternas skuld.

Debitera ränta på låtsas lån är ocker, och som har blivit institutionaliserat under Federal Reserve Systemet. Mandrake  ekanismen som Fed konverterar skulden till pengar kan verka komplicerat vid första anblicken, men det är enkelt om man minns att processen är inte avsedd att vara logiskt utan att förvirra och vilseleda.

Slutprodukten och mekanismen är en konstgjord expansion av penningmängden, vilket är orsaken av den dolda skatten som kallas inflationen.
Ur: The Creature from Jekyl Island av Edward Griffin

Risker med digitala valutor

Centralbankers kritiserar digitala valutor ofta med flummiga begrepp som att det inte är stabila valutor som bygger på förtroende. Och till viss del har de rätt det ursprungliga syftet med exempelvis Bitcoin var att skapa ett ”trustless” betalningssystem – det vill säga ett nytt betalningssystem som inte kräver något förtroende enligt Satoshi Nakamotos dokument i finanskrisens år 2008.  Huvuddelen av pengar – centralbankspengar och affärsbank pengar är en fordran på antingen centralbanken eller en affärsbank och när denna fodran försvinner så är de troligtvis inte så glada och kallar det för spekulativ leksak och bubbla.

Det är vanligt att banker och företag utsätts  för utpressning där man vill ha betalning i någon virtuell valuta i utbyte för att förhindra eller stoppa  Ddos attacker (överbelastningsattacker) eller för dekryptering eller återlämnande av företagshemligheter. Nya plattformar som virtuella valutor gör det möjligt för cyberbrottslingar att vara anonyma och överföra eller tvätta pengar globalt.

Mikrobetalningar

Det finns också mikrobetalningar som Fraxion Payments Micropayments som är ett plugin som går att använda för wordpress bloggar. Med det verktygen kan du låsa artiklar och sätta små betalningar för att ladda ner informationen.Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.