Digitala valutor

Det finns en uppsjö av olika digitala och alternativa valutor.

Digitala valutor kan bygga på olika affärsmodeller:
Vanliga komponenter hos alternativa valutor är kupongsystem eller lokala valutor, bytesringar och mikrokredit är affärsmodeller som ofta används.

Exempel på digitala valutor

Om du använder CMS-systemet Drupal finns det en modul (digital currency) till webbshoppen Ubercart som stödjer följande digitala valutor. Allt detta är gratis och bara att tanka hem och testa

  • Bitcoin är en av de mest kända digitala valutorna
  • Litecoin
  • Coinbase
  • Dodgecoin
  • Pecunix – som är en guldbaserad digital valuta
  • Liberty Reserve – små betalningar – det är ett anonymt betalningsssystem
  • Perfect Money
  • Loom
  • E-gold är ett betalningssystem som påminner om Paypal. Men i egold är den underliggande värdet guld som kan växlas in till kontanter.

Social media valuta

Det finns flera olika typer av digitala valutor. Du har säkert hört talas om WoW Gold valuta – men det finns även andra online valutor som är till för att byta tjänster i sociala medier. Eaves (förkortas e)  är en digital valuta som används på den sociala webbplatsen Empire avenue. Empire Avenue går under beteckningen börsen för nördar. Du kan tex knyta dina sociala konton på Twitter och Facebook till tjänsten och börja köpa andra människors identiteter. Genom paypal kan du köpa 10 000 eaves för 5$ eller också börjar du handla med de eaves som du får när andra köper aktier i dig eller gör du ett uppdrag som tex att retweeta ett Twitter inlägg. Däremot går det inte att sälja valutan. Min empire avenue profil hittar du här och du får gärna investera i mig!

Risker med digitala valutor

Det är vanligt att banker och företag utsätts  för utpressning där man vill ha betalning i någon virtuell valuta i utbyte för att förhindra eller stoppa  Ddos attacker (överbelastningsattacker) eller för dekryptering eller återlämnande av företagshemligheter. Nya plattformar som virtuella valutor gör det möjligt för cyberbrottslingar att vara anonyma och överföra eller tvätta pengar globalt.

Mikrobetalningar

Det finns också mikrobetalningar som Fraxion Payments Micropayments som är ett plugin som går att använda för wordpress bloggar. Med det verktygen kan du låsa artiklar och sätta små betalningar för att ladda ner informationen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*