lör. jun 22nd, 2024

Vad är en ATM?

Av Stefan Ramstedt nov27,2023
en atm

Hur fungerar ATM och det kontantlösa samhället

Automated Teller Machines (ATMs) och det kontantlösa samhället representerar två sidor av den moderna finansiella utvecklingen. Låt oss titta närmare på hur ATM fungerar och hur det relaterar till övergången mot ett kontantlöst samhälle.

Vad är en ATM?

En ATM, eller uttagsautomat, är en elektronisk bankenhet som möjliggör grundläggande transaktioner för kunder utan behov av assistans från bankpersonal. Förkortningen ATM kommer från den engelska termen ”automated teller machine.” Alla som har ett kreditkort eller betalkort kan använda de flesta uttagsautomater. Andra benämningar för en ATM inkluderar ”automated banking machine” och ”cash point.”

Hur fungerar identifieringen?

Identifieringen av användaren sker vanligtvis genom att kunden sätter in ett plast-ATM-kort med magnetremsa eller ett plast-smartkort med ett inbyggt chip. Detta chip innehåller ett unikt kortnummer samt säkerhetsinformation som giltighetsdatum eller CVVC (CVV). För att fullfölja en transaktion måste kunden ange sitt personliga identifieringsnummer (PIN), och detta PIN-nummer måste matcha det som är lagrat på chipet på kortet.

Risker med ATM och skimmers i utlandet

Automated Teller Machines (ATM) står inför en ökande risk för bedrägerier, inklusive metoder som skimming och malware. Bedrägerier avser manipulativa tekniker som utnyttjar sårbarheter i ATM-systemen för att stjäla information eller pengar. Ett växande hot kommer från kriminella nätverk som specialiserar sig på att sälja skimming-enheter. Dessa enheter används för att illegalt kopiera information från betalkort och kreditkort som används i ATM-maskinerna.

Fenomenet med skimming-maskiner har blivit särskilt utbrett i länder som USA, Asien och Mexico, där kriminella syndikat har varit inblandade i att distribuera och använda dessa enheter. Skimming innebär att en manipulativ enhet placeras på ATM-maskinen för att fånga information från magnetremsan eller chipet på de kort som används. Denna stulna information kan sedan användas för bedrägliga transaktioner och stjäla användarnas pengar.

Utöver skimming hotas ATMs också av malware, skadlig programvara som kan installeras på maskinerna för att stjäla känslig information. Dessa cyberbrott utgör en allvarlig risk för användarnas ekonomiska säkerhet och kräver kontinuerlig utveckling av säkerhetssystem för att skydda ATM-nätverken från dessa hot.

Ett kontantlöst sammhälle?

Kontanter, står enligt en studie av MasterCard, för nästan 85% av globala konsumenttransaktioner. Läs mer i studien ”The countries that would profit most from a cashless world” av Bhaskar Chakravorti mfl.

Related Post

This site is registered on wpml.org as a development site.