tisdag, december 11

Hur fungerar ATM och det kontantlösa samhället

Vad är en ATM?

ATM är en uttagsautomat och står för den engelska förkortningen automated teller machine. ATM maskiner är en elektronisk bankenhet som tillåter kunder att slutföra grundläggande transaktioner utan hjälp av bankkassör. Alla som har ett kreditkort eller betalkort kan komma åt de flesta uttagsautomater.
Andra namn för en ATM är automated banking machine och cash point.

På de flesta moderna uttagsautomater identifieras kunden genom att infoga en plast ATM-kort med magnetremsa eller ett plast smartkort med ett chip som innehåller ett unikt kortnummer och viss säkerhetsinformation såsom giltighetsdag eller CVVC (CVV). Kunden använder ett personligt identifieringsnummer (PIN) som måste matcha PIN-koden som lagras i chipet på kortet.

Vad finns det för olika typer av ATM maskiner?

Det finns två primära typer av uttagsautomater. Grundläggande enheter tillåter kunder att ta ut kontanter och få rapporter om deras kontosaldon . De mer komplexa maskinerna accepterar insättningar, underlättar kredit betalningar och konto rapportinformationen. För att komma åt avancerade funktioner måste en användare vara en kontoinnehavare hos den bank som driver maskinen.

Ett kontantlöst sammhälle?

Kontanter, står enligt en studie av MasterCard, för nästan 85% av globala konsumenttransaktioner.
Läs mer i studien “The countries that would profit most from a cashless world” av Bhaskar Chakravorti mfl.